Kassaflytt till nätet
Stängt flera dagar per vecka.I små kommuner kan Försäkringskassan komma att inskränka öppettiderna, befarar fackförbundet ST, inför en omorganisation.- Kunden sätts i fokus, heter det, men det här riskerar bli en begränsning, säger Marita Larsson, ST.
- Exakt hur det här slår i Norrbotten kan jag inte säga. Vi har egna försäkringskontor i varenda kommun. Vi ska inte ha det i fortsättningen. Vi har tjuvstartat med samverkan i Arjeplog, Överkalix och Pajala. Det går inte säga i vad mån jobb försvinner i och med en sådan här förändring. Det är en total omstrukturering.
Frilägga resurser
- Enklare ärenden ska styras av telefonkundtjänst för att frilägga resurser åt kvalificerad handläggning. Tanken är att kunden ska tycka att det är enklare att nå Försäkringskassan och att du blir behandlad på samma sätt i hela landet, säger Pekka Kairento, chef för Försäkringskassan i Norrbotten.
På de orter i Norrbotten där samverkan redan sker finns ett par anställda eller fler. De var fler före förändringen.
Det är redan nu möjligt att hantera ärenden via internet och telefon. Nytt blir att Försäkringskassan kan fatta beslut via telefon. Det kan enligt Marita Larsson, fackförbundet ST, exempelvis handla om familjeförmåner och pension.
Nu finns telefonkundjänst på 35 orter. I Norrbotten finns en sådan tjänst. Den ligger i Luleå, har nio anställda och kan alltså avvecklas. Ingen utom ledningen ville i går kommentera saken.
- Vi vet för lite, sade en anställd.
Framöver ska det bara finnas telefonkundtjänst på några orter. Svenska Dagbladet uppger att det rör sig om fyra-fem orter. På varje kontor kommer det att behövas mycket folk.
Personalen drabbas
- Stämmer antalet kundtjänster som anges behövs omkring 100 personer på varje kundtjänst. Vi får hoppas att någon hamnar i Norrbotten. Jag förutsätter att ledningen i Norrbotten kämpar för det. Men vi kan också ha kvar det vi har nu. Sammantaget är farhågan att om du koncentrerar arbetsuppgifter så ser vi en effektivisering, och den består av personalen. Jag törs inte nu säga hur det här slår, det ska utredas, säger Marita Larsson.
Det viktiga nu är att medarbetarna får vara med och påverka, resonerar hon. Marita Larsson misstänker alltså att små orters kontor kommer att inskränka öppettiderna, till kanske ett par dagar i veckan.
- För pensionärerna blir det svårare nå oss.
Försäkringskasan har redan idag begränsad besökstid varje dag och två kontor har besökstid ett par dagar i veckan. Marita Larsson befarar att det kan minska ytterligare.
Behöver Försäkringskassan ha öppet alla vardagar?
- Det kan förstås mätas. Tittar vi på besöksfrekvensen är kassan välbesökt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!