Kasta inte problemet på oss

Ingen annan har lyckats och nu ska vi fixa det. Personalen inom äldreomsorgen är kritisk till att det nu blir deras jobb att avskaffa de delade turerna.

Protest. Personalen på Midskogens äldreboende i Luleå vill inte lösa problemet med delade turer åt arbetsgivaren kommunen. De menar att utan mer pengar finns ingen bra lösningen och facket håller med.

Protest. Personalen på Midskogens äldreboende i Luleå vill inte lösa problemet med delade turer åt arbetsgivaren kommunen. De menar att utan mer pengar finns ingen bra lösningen och facket håller med.

Foto:

Luleå2014-05-27 18:08

Som Kuriren berättade förra veckan går det trögt med arbetet att avskaffa de delade turerna inom äldreomsorgen. I höst ska personalen tas med i arbetet och det talas om att vallöftet från 2010 ska bli verklighet 2016.

Men då krävs att personalen själv levererar lösningen. Och det välkomnas inte överallt – i ett brev till den politiska ledningen vägrar personalen på Midskogens äldreboende uppgiften. När varken ledning eller dyra konsulter lyckats så ska vi nu rädda situationen menar de.

– Vi är jättearga på arbetsgivaren som kastar hela problemet tillbaka på oss. Delade turer är något förlegat och borde inte förekomma 2014. Och det går inte att ta bort utan pengar, inte om det ska gå bra, säger Soile Forss på Midskogen.

Hon får medhåll av kollegan Anna Enbom.

– Det hade nog inte varit lika motsträvigt om vi fått något för det. Men vi får inget, säger hon.

De pekar på att det gått många år sedan löftet gavs och förstår inte att allt förhalas. Personalen känner också att de alternativa scheman som lagts fram inte är mycket bättre – "man hotar oss med ännu längre arbetspass, integrerade pass med dag och nattjänst eller minskad bemanning om vi inte löser frågan", skriver de.

Kommunal delar kritiken.

– Folk är inte negativa men hur kul är det att få ett ultimatum. Detta är inte äkta delaktighet. Om det funnits en lösning på plats så hade de delade turerna varit borta för länge sedan, säger Krister Johansson, huvudskyddsombud.

Han pekar på att den utredning som gjorts visar att det kostar pengar att lyckas med detta.

– Det är en falsk känsla av delaktighet när ramarna är så snäva, säger Krister Johansson.

Kristin Holmström är områdeschef inom omsorgen håller inte med.

– Vi vill få personalen delaktiga, allt behöver inte komma uppifrån. De behöver inte tänka traditionellt och kan hitta de knutar som behöver lösas upp, säger hon.

Två äldreboenden i Råneå, Västberga och Forsbacka, har avskaffat delade turer med hjälp av personalens egna schemalösningar. Detta sedan man sagt nej till kommunens lösning med så kallad integrerad dag och natt som praktiseras på nya Bergvikens äldreboende. På många övriga äldreboenden har båda klösningarna förkastats.

– Vi vill inte ha integrerad dag och natt. Och som vi förstått måste även en del av personalen i Råneå jobba natt mot sin önskan, säger Soile Forss.

Midskogen har nio avdelningar med 88 lägenheter. Kuriren har sökt kommunalrådet Yvonne Stålnacke men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om