Monika Palo har använt sig av ögongymnastik i många år. Att ögonen och synen är något som avspeglar och påverkar många skeenden i kroppen och själen har hon länge varit övertygad om men det är först under de senaste månaderna som hon har intensifierat den egna träningen.
– Man brukar säga att ögonen är själens spegel men jag brukar säga att de är också hjärnans spegel.
Själv har hon bevisligen fått mycket bättre syn under den perioden men om det beror på ögonträningen eller om det är en naturlig process i synutvecklingen vill hon låta vara osagt. Men att det händer saker i kroppen när man börjar träna med ögonrörelser är hon övertygad om.
– Det är jättejobbigt. När jag började fick jag bland annat jätteont i käkarna, berättar hon.
Hatha-yoga och färgat ljus
Metoden som Monika utövar och lär ut bygger på Hatha yoga-övningar och för att förstärka och fördjupa effekten använder hon sig av färger, antingen med hjälp av färgat ljus eller färgade pappersark.
– Det finns inget ljus utan färg och ingen färg utan ljus. Alla färger har ett språk, de har olika frekvenser. När man använder färger i ögonövningarna så jobbar man egentligen med hjärnan. Generellt kan man säga att färger från grönt till violett påverkar mest den högra hjärnhalvan, den kreativa sidan. Färger från gult till rött påverkar den vänstra mer.
För att tydliggöra hur ljuset påverkar synen tar Monika fram två par glasögon som vid första anblicken ser ut som solglasögon men när man tittar närmare ser man att de täcker ögonen helt men är genombrutna av ett bågformat hålmönster.
När man har dem på sig bryts ljuset genom de små hålen och upplevelsen är att man faktiskt ser tydligare trots att synfältet begränsas.
– Sådana tillverkade grönländarna förr av snäckskal och dem använde de för att förhindra snöblindhet och för att få skarpare syn.
Musklerna stelnar
Men det är inte bara synen man kan förändra. Alla med värk i axlar och nacke känner till att värken ofta beror på stress. På samma sätt kan ögonmuskulaturen bli spänd av stress och tidigare upplevelser.
När vi bara använder ögonen på samma sätt hela tiden stelnar musklerna och seendet blir statiskt, menar Monika.
– Vi får tunnelseende, ramarna blir allt snävare när vi bara tittar i böcker och i datorer men ögat vill egentligen söka rörelse, se sig omkring och upptäcka.
Genom att jobba med den muskulaturen kan man börja lösa upp spänningarna och både få bukt med värk och stressymtom och få en djupare insikt i sitt eget känsloliv och vad som orsakat spänningarna från början. Man kan alltså bli klarsynt i dubbel bemärkelse, menar Monika.
– Att jobba med ögonen är också att förhöja din egen varseblivning – du vänder blicken inåt och lär känna dig själv på flera olika nivåer. Det kan leda till många förändringar och insikter som påverkar livet i flera delar.
Nu är det dags för mig att testa. Jag får ligga bekvämt tillbakalutad i färgkupolen under övningarna. Där kan man ställa in önskad styrka på färg och ljus. Vad man behöver för färger är individuellt och går inte att säga på förhand men kroppen brukar veta, säger Monika.
Först ska jag vända blicken uppåt så långt jag kan och hålla kvar den där. Då stretchar man ögonmusklerna.
– Längre kan du, lite till, manar Monika och jag tänker lite irriterat att nej, jag kan inte ”lite till”. Det är stopp där.
Men när jag ändå försöker upptäcker jag att det går ju visst. Jag får känslan av att ögongloberna vänts ut och in.
Magen synas – inifrån!
Sedan ska jag blinka några gånger innan jag ska titta neråt så långt som möjligt. Det känns som om jag vindar med ögonen och jag pressar blicken neråt, inåt, så långt jag kan.
– Du ska försöka titta på din egen mage – inifrån.
Jag hade aldrig trott att det skulle vara jobbigt eller göra ont men det gör det. Jag håller ut och får gå vidare med fler övningar, att flytta blicken i sidled fram och tillbaka och diagonalt, att göra cirklar och åttor.
Jag känner att jag spänner hela kroppen, ända ner till tårna för att få runt ögonen i en långsam, lugn cirkel. Ändå hackar och flackar blicken lite hit och dit och jag känner att jag fuskar en smula när det tar emot. ”Ögonspagat”, tänker jag när det sliter i muskelfästena någonstans inuti huvudet.
Skrattrörande svårt
Det är just de ställen där det är som svårast, där blicken hoppar, som man ska jobba lite extra med.
Där finns saker som blockerar.
– Att jobba med korsrörelser, alltså röra blicken diagonalt, aktiverar båda hjärnhalvorna, de övningarna brukar vara svårast. Låtsas att du tittar efter stjärnorna.
Jo, snart ser jag stjärnor också, små ljusprickar ilar runt innanför ögonlocken när jag blinkar.
Det är nästan skrattretande svårt att få ögonen att röra sig som jag vill men Monika lugnar mig med att det ska vara lite kämpigt och att det tar tid innan det blir lättare.
Själv har hon tränat dagligen i flera månader och har ändå problem med vissa rörelser.
När jag har jobbat mig igenom hela passet blir belöningen några akupressurövningar på några punkter i ansiktet.
Jag är avslappnad, nästan lite trött. Känslan runt ögonen och i huvudet påminner om känslan i armar och ben efter ett styrkepass.
– Jag brukar säga till dem som börjar med det här att har du bestämt dig för att göra det här så kommer det dig andliga insikter och fysisk avslappning, återhämtning och aha-upplevelser – och det kommer att ge dig bättre syn.