Luleå
Padeltennis är en ganska ny sport i Sverige. Men sporten växer snabbt. Sommaren 2014 stod Luleå tennisklubbs utomhusbanor vid Arcus klara. På måndag öppnas en inomhushall med två banor i en fastighet på Skutvikens industriområde.
– Efter förra sommaren fick man abstinens då man inte kunde fortsätta att spela, berättar Pär Dahlhägg, en av de tre som står bakom projektet med inomhushallen.
I somras tog han kontakt med kompisarna Anders Johansson och Lars Lyytinen och presenterade en affärsplan för dem och de tände på idén.
Nu gällde de bara att hitta en lokal. De tog kontakt med kommunen, men de kom fram till att de måste hitta en lösning själva.
– Jag fick nys på att det var tre andra som hade tänkt starta upp padeltennis i den här lokalen, men de insåg att det inte gick att tjäna pengar på det och drog sig ur, berättar Pär Dahlhägg.
Alla tre har vanliga civila jobb och det här är ingenting de startar upp för att kunna leva på.
– Alla brinner för padeltennis och man får nog mer se det här som ett socialt projekt. Förhoppningen är att vi inom några år ska få tillbaka får egen investering och att hallen ska gå lite plus så att vi kan uppdatera den och hålla den fräsch, säger Per Dalhägg.
I höstas så började fastighetsägaren med att göra om hallen och anpassa den för padeltennis. De senaste sex-sju veckorna har de tre jobbat för fullt med banorna, fixa toaletter och annat.
Underlaget är en konstgräsmatta som man lägger ut fin sand på. Deras sand kommer från Alicante i Spanien och på varje bana har de lagt ut 3,2 ton sand.
Padeltennis är en stor sport i Spanien, Argentina och andra länder i Latinamerika. I Spanien räknar man med att det finns cirka fyra miljoner utövare, 55 procent av dem är kvinnor.
Givetvis tror de att många kommer att upptäcka tjusningen med padeltennis, nu då det finns en inomhushall. De kommer även att anordna nybörjarkurser för de som vill lära sig grunderna.
– Man blir snabbt ganska bra och det passar den breda massan, påpekar Pär Dahlhägg.
Till en början kommer hallen att vara öppet 18 timmer per dygn. Sedan är tanken att det ska vara öppet dygnet runt. Det kommer inte att finnas någon personal på plats, utan man går in på nätet och bokar och betalar.
– Vi har redan börjat tjuvspela, men själva bokningen börjar på måndag, säger Pär Dahlägg, som tror att det inom några år kommer att finnas ytterligare några banor i Luleå.