Landstingsstyrelsen gav på onsdagen landstingsdirektören Mats Brännström klartecken att sätta igång arbetet för att bygga ett nytt sjukhus i Kiruna nya stadskärna.
Beslutet är att sjukhuset ska tas i bruk senast 2025.
– Men det finns ingen anledning att vänta. Om möjligt ska sjukhuset tas i bruk betydligt tidigare, säger landstingsrådet Kent Ögren.
Landstinget har redan kontakter med Kiruna kommun och LKAB i frågan men lovar även samråd med befolkningen och näringslivet i gruvstaden. LKAB förväntas dessutom bidra med pengar, hur mycket lär bli en fråga för förhandling.
Var sjukhuset ska placeras är också en fråga som ska lösas i samråd med kommunen. Nu ska det byggas en särskild organisation för projektet som även ska inhämta erfarenheter från bygget av Sunderby sjukhus.
Färre operationer i Gällivare
Samtidigt sker nedskärningar av vården på Gällivare sjukhus. Det är kirurgin som minskar antalet operationssalar med 5,5, från 22,5 till 17 salar. Antalet öronoperationer halveras medan allmänkirurgin också skär ned.
– Kirurgin i länet vill inte nyttja de operationsresurser vi har och då får vi anpassa vår kostym efter det, säger Bengt Jakobsson, länschef för akutsjukvården.
Orsaken till det är dels brist på kirurger men även till viss del brist på patienter. Det har varit svårt att få patienter från kusten att åka till Gällivare för operationer. De har i stället köat längre för att få komma till Sunderbyn.
– Det kan ligga en del i detta men det måste du ta med Michael Dahlberg som är chef för kirurgin
Kent Ögren reagerar på detta.
– Skulle man vänta längre hellre än åka till Gällivare. Det känner jag mig störd över, säger han.
Mats Hammarström menar dock att neddragningarna är en av många som har sin grund i att "vi nu bedriver mer sjukvård än vi har råd med". I Gällivare innebär neddragningarna inom kirurgin ett par sjukskötersketjänster som löses med naturlig avgång. Men oron sprids på sjukhuset.
– Det finns en oro för sjukhuset i ett längre perspektiv, säger Bengt Jakobsson.