Misstänkta knivrånare indragna i våldsam utpressningshärva

Fem unga män i Luleå, Boden och Umeå är indragna i en våldsam utpressningshärva där något slags vapen användes. 
Ett av de grova våldsbrotten skedde på Mjölkudden och filmades – men brottsoffret är ännu okänt.  
Två av killarna står även åtalade för det brutala knivrånet i Notviksstan och flera andra förekommer i den utredningen också.

Knivrånet i Notviksstan skedde maj 2024 och där står totalt nio ungdomar åtalade. Nu misstänks flera av dem även i en stor utpressningshärva i Luleå och Boden under februari 2025.

Knivrånet i Notviksstan skedde maj 2024 och där står totalt nio ungdomar åtalade. Nu misstänks flera av dem även i en stor utpressningshärva i Luleå och Boden under februari 2025.

Foto: Polisen

Luleå2025-04-04 11:25

Nyheten i korthet

  • Fem unga män i Luleå, Boden och Umeå misstänks för inblandning i en våldsam utpressningshärva, där ett vapen eller vapenattrapp användes. Två av männen är även åtalade för ett brutalt knivrån i Notviksstan förra våren.
  • Utpressningshärvan började nystas upp efter en grov misshandel och olaga hot på Mjölkudden den 9 februari, och ett våldsbrott i Boden dagen efter. En av männen misstänks även för försök till grov utpressning.
  • Åklagaren tror att brotten begicks för att driva in narkotikaskulder. Rättegången för knivrånet pågår under flera veckor, med flera andra åtalspunkter, inklusive barnvåldtäkt, ett annat rån och flera misshandelsfall.

Rättegången rörande det brutala knivrånet i Notvikssstan våren 2024 pågår under flera veckor, där flera andra åtalspunkter ingår – däribland barnvåldtäkt, ett annat rån och flera misshandelsfall.

Nu misstänkts dessutom flera av de totalt nio åtalade för knivrånet för andra grova våldsbrott vintern 2025.

Denna gång handlar det om en utpressningshärva som polisen har börjat nysta upp i Luleå och Boden.

Den första händelsen skedde på Mjölkudden den 9 februari, där tre killar i 18-20-årsåldern nu har häktats av Luleå tingsrätt, misstänkta för grov misshandel och grovt olaga hot.   

Övriga två har häktats för ett våldsbrott i Boden dagen efter, den 10 februari, då en kille i 25-årsåldern blev svårt misshandlad och hotad med ett vapenliknande föremål. 

I det ärendet misstänks en av killarna dessutom för försök till grov utpressning.

undefined
Knivrånet i Notviksstan skedde maj 2024 och där står totalt nio ungdomar åtalade. Nu misstänks flera av dem även i en stor utpressningshärva i Luleå och Boden under februari 2025.

Enligt åklagare Fredrik Jonsson, som med kammaråklagare Jonas Fjellström begärde alla häktade på sannolika skäl (den starkare misstankegraden), hänger händelserna ihop. 

– Vi utreder alla för båda gärningarna och är i nuläget säkra på att två personer deltog den 10 februari, och tre personer den 9 februari.

På vilket sätt kopplas händelserna till varandra?

– Killarna känner varandra och umgås, och en medmisstänkt har delvis bekräftat att flera av de andra var med, så hypotesen nu är att alla fem var inblandade i båda händelserna. 

Åklagaren är förtegen om de närmare detaljerna men ger ändå en tänkbar bakgrund. 

– Det handlar om grov misshandel och grovt olaga hot i syfte att utpressa personerna för att driva in narkotikaskulder. Det är i alla fall vad vi tror nu. 

Att en av killarna även misstänks för försök till grov utpressning beror på brottsoffrets utsatthet. 

– Det har förekommit ett vapen eller en vapenattrapp. Vi vet ännu inte om det var ett riktigt vapen som användes, säger Fredrik Jonsson. 

undefined
"Det handlar om grov misshandel och grovt olaga hot i syfte att utpressa personerna för att driva in narkotikaskulder", säger åklagare Fredrik Jonsson om utpressningshärvan i Luleå och Boden.

De fem häktade killarna anhölls först den 31 mars – närmare två månader efter de misstänkta brotten – trots att utpressningshärvan uppdagades redan i anslutning till den grova misshandeln i Boden, när en av de misstänkta togs in till förhör.

– När man beslagtog mobiltelefonen hittades en film som visade misshandeln på Mjölkudden. 

Men polisen har ännu inte lyckats identifiera brottsoffret i filmen.

– Killen blir rejält utsatt men vi vet inte vem målsäganden är, så det utreds vidare. Ingen vill säga vem han är heller, säger åklagaren som inte heller vill kommentera skadebilden rörande brottsoffret i Boden.

undefined
De misstänkta knivrånarna i Notviksstan flydde från platsen på cyklar.

Samtidigt står det klart att två av de häktade även står åtalade för knivrånet i Notviksstan och en tredje – en Umeåkille i 20-årsåldern – förekommer även han flitigt i utredningen gällande det brottet.

– Jag vill inte kommentera det mer än att det förekommer en stark recidivfara, en uppenbar risk för fortsatt brottslighet gällande de två som nu är under åtal för knivrånet, säger åklagaren.

Merparten av de åtalade rörande Notviksstan placerades på HVB-hem runtom i Sverige men det är i skrivande stund oklart var de har bott den gångna vintern. 

Polisen fortsätter nu med andra utredningsåtgärder i utpressningshärvan. Däribland inväntas analyssvar från Nationellt forensiskt centrum och även flera mobiltelefoner ska tömmas. 

– Prognosen är att vi kan väcka åtal om två månader ungefär, säger Fredrik Jonsson.

Samtliga fem killar förnekar brott.

Gripen, anhållen, häktad

När ett brott har skett börjar polisen göra en brottsutredning. Den kallas förundersökning.

Gripen: Polisen kan gripa dig om de misstänker att du har begått ett brott. En gripen person har rätt till försvarare. 

Anhållen: Åklagaren kan besluta att anhålla dig om det anses viktigt för utredningen. Om du blir anhållen är du inlåst i en cell, dock högst i tre dagar. Senast klockan tolv den tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller komma till domstolen.

Häktad: Åklagaren kan även begära att du som misstänkt ska häktas, vilket bestäms av domstolen. Den som på sannolika skäl – den starkare misstankegraden – är misstänkt för ett brott som kan ge fängelse i minst ett år får häktas, om det finns risk att personen avviker, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Åtalad: När brottsutredningen är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol, vilket innebär rättegång i domstol. Om den som är misstänkt erkänner ett mindre allvarligt brott kan åklagaren i stället utdöma böter, så kallat strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!