Kommunägd energi genomgående billigare
Vattenfall och Eon har de högsta fjärrvärmepriserna i Sverige. Det tredje stora energibolaget, Fortum, har höjt priset mest senaste åren.Kommunerna är billigare.
Det visar årets upplaga av Nils Holgersson, den jämförelse av kostnader för hushåll som fastighetsbranschen och hyresgäströrelsen utför, och som Kuriren tidigare redovisat huvuddragen av.
Nu gäller det specifikt värme, den dyraste utgiften för ett hushåll.
Bodensarna, majoritetsägare i Bodens Energi, har Sveriges sjunde lägsta fjärrvärmekostnader. Dyrast är det i Värmdö (Vattenfall), Österåker (Eon), Kil (Kil Energi) och Trosa (Eon). I sju av de tio kommunerna med högsta kostnaderna för värme svarar Vattenfall eller Eon för leveranserna.
Den som driver fjärrvärme mår bra av att få fler kunder på nätet. Rimligen borde det också gynna kunderna att många delar på kostnaden för att driva anläggningen. Fjärrvärmenäten har byggts ut rejält på senare år. I undersökningen finner man det "anmärkningsvärt" att fjärrvärmepriserna stigit med minst 30 procent på fem år i var tionde fjärrvärmekommun i landet.
De kommuner där priset ökat mest senaste åren är Lidingö (Fortum), Torsby (Fortum) och Boxholm (Vattenfall). I undersökningen sägs vidare att många bolag alltjämt gör priskonstruktionerna så komplicerade att det är omöjligt för folk att kontrollera dem.
För snart tio år sedan, när elmarknaden avreglerades varnade socialdemokraten Ilmar Repula kommunerna för att göra sig av med ägande i energi. Historien visar att han hade rätt, menar Karl Petersen.
- De som sålde hade nog haft en väldig glädje av det i dag. De har dels gjort en dålig affär och kunderna ligger på övre halvan i tabellerna. Det är otroligt viktigt att inte kommunerna säljer sina energibolag, för medborgarnas skull. Gör er inte av med fjärrvärmenät, elnät och fiber, råder Karl Petersen.
Stort misstag
Fast hans partikamrater i Kalix lät släppa kommunens grepp om värmen till Vattenfall.
- Det var ett stort misstag. Man skulle ha behållit det, då hade det varit billigare, säger Peter Eriksson, miljöpartiet, kommunalråd under en kort period i Kalix.
Inte ens moderaternas Olle Lindström, kommunalråd i Boden, förespråkar att ge upp styret av Bodens Energi.
- Vi har kunnat hålla låga taxor på grund av att vi varit majoritetsägare. Den andre ägaren har inte varit lika intresserad av att hålla vinsten nere, säger han.
På det här området finns ingen normal marknad, konstaterar han. Att byta leverantör av fjärrvärme låter sig inte göras och konkurrensen på elmarknaden fungerar dåligt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!