Avtalet om privat företagshälsovård upphandlades i början av 2022. Luleå energi fick in flera anbud och efter utvärdering tecknades avtal i juni samma år med Falck (tidigare Previa).
Upphandlingen gällde Luleå energi-koncernen med moderbolag, helägda dotterbolagen Luleå energi elnät och Lunet, samt Bioenergi, där Luleå energi äger 91 procent. Med fanns även Nordiskt flygteknikcentrum och Luleå kommunföretag.
Enligt de fakturor som vi begärt ut för tiden 1 juni 2022 till 30 september 2023 ser kostnaderna ut så här.
Luleå energi: 654 133 kr.
Luleå energi elnät: 296 406 kr.
Lunet: 96 903 kr.
Bioenergi: 79 410 kr.
Totalt Luleå energi: 1 126 852 kr.
NFTC: 58 331 kr.
Luleå kommunföretag: 0 kr.
Exempel på tjänster som utförts är utbildning i första hjälpen, provtagning, alkohol- och drogtest, influensavaccinering, medicinsk kontroll för klättring med stor nivåskillnad och workshop kopplat till hälsoarbete.
Enligt Katharina Frank, chef för HR och hållbarhet vid Luleå energi, är beslutet att upphandla företagshälsovården ett resultat av att kommunhälsan under flera års tid inte kunnat leverera de tjänster som Luleå energi efterfrågat. I vissa fall har de inte alls fått tjänsten, i andra fall har den förskjutits.
– Vi har fört en dialog under ganska lång tid. Det handlar inte om att vi tycker att kommunhälsans verksamhet är dålig. Tvärtom är de skickliga på det de gör. Men de har inte kunnat leverera i det omfång som vi behöver. De har haft brist på läkarkompetens och företagssjuksköterskor. Det har också varit utmaningar vad gäller psykologer och arbetsmiljöingenjörer. En tid hade de väldigt hög personalomsättning.
Hur fungerar det med Falck?
– Hittills bra. De har levererat det vi efterfrågat.
Men dyrare blir det.
2018, som är det senaste året som inte påverkats på något sätt av pandemin, hade Luleå energi kostnader till kommunhälsan på drygt 400 000 kronor. Det innebär att kostnaderna minst fördubblats när Falck tagit över. Eftersom pengarna inte längre går till kommunkoncernen blir effekten dubbel.
– Visst har det blivit dyrare. Dels har vi fått fler tjänster utförda, vilket påverkar kostnaden. Dels är Falck dyrare än kommunhälsan. Men man kan inte titta på frågan isolerat.
Katharina Frank berättar att Luleå energi har flera olika tjänster där man enligt lag måste genomföra hälsoundersökningar i ett visst intervall, exempelvis klättring i stolpe på hög höjd.
– Det är inget alternativ att våra anställda inte får sina intyg i tid. Vi är ett samhällsviktigt infrastrukturbolag med uppdrag att säkra värme-, el- och fiberleveranser i kommunen. Jag vill också säga att vi som företag jobbat strategiskt med personalfrågor över tid. Vi ser det som en investering att våra anställda mår bra och erbjuds regelbundna hälsoundersökningar.
Hur hade det sett ut i dag om ni inte anlitat privat företagshälsovård?
– Då hade vi inte kunnat få alla de tjänster vi är i behov av. Vi hade tvingats välja de kritiska tjänsterna och mycket av det förebyggande arbetet hade fått stå tillbaka.
Hur ser ni på att era kostnader inte längre går till kommunen? Det kan ju teoretiskt likställas med en miljon i skattemedel.
– Vi ser inget egenvärde i att anlita privat vård. Vi visste inte ens om det var möjligt innan vi började utreda det. Och som sagt, vi anser att kommunhälsan har bra kompetens och håller gärna ihop storkoncernen.
Avtalet med Falck går ut i juni 2024. Det innehåller en möjlighet till förlängning med två år, vilket är sannolikt att Luleå energi utnyttjar.
– Personalkontorets bedömning är att kommunhälsan inte har möjlighet att leverera åt oss som det ser ut i dag i alla fall.
Sedan tidigare är det känt att både Luleå energi och Nordiskt flygteknikcentrum tecknat en privat sjukförsäkring åt sina anställda.
Mot en självrisk på 600 kr och förmånsbeskattning har Luleå energis anställda sedan 2008 fått möjlighet till privat vård av olika slag, exempelvis rådgivning, operationer och rehabilitering, och slipper därmed vårdkön.
Årskostnaden för bolagen är varierande. För Luleå energi har det handlat om 700 000 till 800 000 kronor medan NFTC betalat 40 000 till 50 000 per år.
– Ungefär 80 procent av våra anställda har tecknat sig för försäkringen och det ska ses som en del i vårt strategiska hälsoarbete tillsammans med företagshälsovården, säger Katharina Frank.