Tekniska förvaltningens VA-avdelning tog initiativet och kulturförvaltningen skötte det konstnärliga.
Graffitiartister fick lämna in förslag på motiv och ett förslag vann allmänhetens och styrgruppens gillande.
- Målet var att Luleå skulle få ett landmärke av betydelse som utformats genom ett ungdomligt konstuttryck, säger Wennberg.
Upphovsmannen till det vinnande bidraget valde själv sina sju medhjälpare och de förband sig att följa den skissen samt den arbetsmiljöplan som upprättades för projektet. Några andra förhållningsorder fick de inte.
Inga förhållningsorder
- Det fanns inga förhållningsorder om att de inte fick måla sina taggar. En skiss är en skiss och ett underlag till hur den färdiga målningen skulle se ut. Men inte i detalj. Om du jämför skissen med det färdiga konstverket så ser du att i vissa partier har den konstnärliga friheten förskönat resultatet, säger Marianne Bröms, kultursekreterare.
De åtta fick betalt för sitt arbete, detta i form av arvoden som sattes in på respektive konton.
Upphovsmannen fick 75.000 kronor, de andra fick 25.000 kronor med undantag av två ungdomar som delade på ett arvode. Alla summor inkluderar sociala avgifter.
Wennberg berättar vidare att de nya insikterna om sambanden mellan artisternas taggar och klotter i Luleå nu resulterat i diskussioner i de arbetsgrupper som arbetar för att främja graffitin i Luleå och i dialogen med polisen.