"Kommunerna nyttjar kryphål"

Länets kommuner säger konsekvent upp vikarier som arbetat i nästan två år. Det säger kommunals Tobias Baudin.

sparar inga pengar. "Kommunerna tror att de sparar pengar på det här sättet men det stämmer inte. Att anställa vikarier kräver introduktion, kontraktsskrivande och annat som också kostar pengar", säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal Norrbotten.

sparar inga pengar. "Kommunerna tror att de sparar pengar på det här sättet men det stämmer inte. Att anställa vikarier kräver introduktion, kontraktsskrivande och annat som också kostar pengar", säger Tobias Baudin, ordförande i Kommunal Norrbotten.

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2009-11-19 06:00
Kommunals länsordförande Tobias Baudin säger att länets kommuner systematiskt utnyttjar kryphål i las, lagen om anställningsskydd. Där ingår att de som arbetat i nästan 720 dagar inte får sina vikariat förlängda. På det sättet slipper kommunerna att tillsvidareanställa dessa personer.-  Kommunerna tror att de sparar pengar på det här sättet men det stämmer inte. Att anställa vikarier kräver introduktion, kontraktsskrivande och annat som också kostar pengar, säger Tobias Baudin.Förlorar vikariat
Han säger att det bara är en nackdel med utlasningen. Samtidigt säger han att det finns annat som är allvarligare. I det sammanhanget talar han om hur det här systemet gör att personer som har utbildning och kompetens förlorar sina vikariat. Och ersätts av personer som kan sakna både utbildning och erfarenhet.-  Politikerna brukar tala om det stora rekryteringsbehov som uppstår när 40-talisterna går i pension. Då är det viktigt att se till att ungdomar lockas att arbeta med vård och omsorg. Men vem vill jobba där när vikariat inte förlängs och lönerna är låga?Tobias Baudin framhåller att ungdomar har samma behov som andra grupper: de vill ha fast anställning och bra betalt. Han säger att ungdomarnas syn på de här sakerna syns tydligt: allt färre vill utbilda sig för att arbeta inom vård och omsorg.-  Kommunerna måste ändra sin inställning till de här frågorna. Det behövs för att klara rekryteringen av personal och för att öka kvaliteten inom vård och omsorg.Gott exempel
Baudin säger att det finns kommuner i landet som föregår med gott exempel. Dit hör Nynäshamn som startat personalpooler för att kunna behålla kompetent personal. Eva Bergström (S), ordförande för socialnämnden i Luleå, säger sig förstå kritiken men hänvisar till den ekonomiska verkligheten.- Jag förstår att det är knepigt om man har jobbat en längre tid och inte får fortsätta. Men blir man inlasad ska man placeras någonstans i systemet. Har vi jättemånga inlasade personer så blir det ett problem. Det här är inget som enbart socialförvaltningen brottas med, utan det gäller alla verksamheter, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om