– Det kan bli mycket kännbart. Arbetsgivarna har ju tagit i med storsläggan. Det kostar ofantliga pengar om det blir verklighet, säger Erik Renström, ordförande i Svenska hamnarbetarförbundets avdelning 132.
I Luleå är de flesta hamnarbetare anslutna till Transport. Bara en hör till Hamnarbetarförbundet. I Piteå hamn är dock det omvända roller. Ett 50-tal är knutna till Hamnarbetarförbundet.
Kampen gäller fackförbundets rätt till ett eget kollektivavtal och har pågått ett längre tag. Av centralorganisationen Sveriges hamnar har man blivit erbjudna ett så kallat hängavtal till Transport, men det är man inte nöjd med.
– Då är vi utestängda från förhandlingar, fackligt arbete och arbetsmiljöarbete. Ett exempel är att våra skyddsombud inte har laglig rätt att lägga ett skyddsstopp om en sådan situation uppkommer. Det är oacceptabelt, säger Erik Renström.
Fackförbundet varslade om övertidsblockad i ett 25-tal hamnar från 23 januari. Dock har inlagringen hos Kappa i Piteå fått dispens. Sveriges hamnar svarade med ett lockout-varsel från 29 januari.
– Jag kan inte svara exakt på hur det kommer att slå och vilka som drabbas, säger Erik Renström.
Medlare har tillsatts som ska försöka lösa konflikten innan den bryter ut.
– Hamnarbetarförbundets varslade stridsåtgärder är förödande för landet. Vi välkomnar därför medling och sätter stor tilltro till medlarnas gedigna erfarenhet, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd Sveriges Hamnar.