Konkursförvaltare lagar skolmaten

Lottas kök har gått i konkurs och matlagningen åt Norrskenets friskola sköts framöver av konkursförvaltaren.  Oavsett konkursen ska restaurangen i landstingshuset övertas av landstinget.

I KONKURS. Lottas kök, med Lotta Kemi (bilden) och Mikael Kemi har gått i konkurs.

I KONKURS. Lottas kök, med Lotta Kemi (bilden) och Mikael Kemi har gått i konkurs.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2010-05-08 06:00
Lottas kök, som drivs inom bolaget LM Kök, har lagat mat i sitt inhyrda kök i Norrskenets friskola på Björkskatan i Luleå. Utöver att servera 400 personer där, elever och personal, har mat transporterats till landstingshusets restaurang. Dessutom bedrivs cateringverksamhet. Offentlig matlagning
Kuriren berättade nyligen att landstinget ska bygga ut landstingshusets restaurang och installera nytt kök, för matlagning där. Oavsett att Lottas kök i dagarna försatts i konkurs ska landstinget ta över restaurangen i landstingshuset, visar det sig. - Vi ska driva, säger Göran Wallo, chef för division Service hos landstinget. Nu tillagas inte maten på plats och då får du inte samma kvalitet som med eget kök, tillägger han utan att uttala kritik mot entreprenören Lottas kök. Ombyggnaden kan komma att ske från tiden efter semestern och pågå in på nästa år. Under den tiden kan maten till landstingshuset komma att tas från sjukhuset i Sunderbyn eller annat landstingskök. Det är därefter som landstinget i egen regi ska laga mat i köket i landstingshuset. Byter snart
Konkursen för Lottas kök hanteras av Christina Lehto, advokatbyrån Kaiding, och innebär ändrat ansvar för matlagningen åt Norrskenets friskola. - Konkursförvaltaren ska driva matlagningen fram till terminens slut. Från första juli gäller ny period och vi räknar med en entreprenör som då tar över. Vi klarar oss bra men det är tråkigt att det gick så här för Lottas kök, säger skolans rektor Mats Vikström. Lottas kök, med Lotta och Mikael Kemi, är ett av Luleås mest kända restaurangföretag. Tidigare drevs köket i samma fastighet som Nordchark, på Storheden. - Vi kunde inte vara kvar där på grund av att veterinären hade invändningar mot att vi och Nordchark hade korsande verksamhet, säger Mikael Kemi. Detta bekräftas av Per-Olov Bucht, chef vid Nordchark. Egenkontrollen kopplad till livsmedelslagen påverkades. För lågt pris
Lottas kök fick flytta. - För oss var det viktigt ha kvar storkunden SJ Norrlandståg. Vi behövde ett kök och lade in ett lågt anbud på matlagning åt Norrskenets friskola. Vi prisade in oss. Dessvärre sade SJ upp avtalet och vi stod utan det uppdraget från 31 juli ifjol. Då stod vi med ett för lågt portionspris på skolan och det blev tärande för oss, beskriver Mikael Kemi. Cateringen liksom verksamheten i landstingshuset gick bättre, uppger han. Han och Lotta Kemi tar sig nu en fundering på framtiden. Fram till för ett antal år sedan drev de också LM Deli, med försäljning av delikatesser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om