Konsten är hennes verktyg för att stötta

Teckningar, skulpturer och utsmyckningar. Med hjälp av konsten får hon personer med olika funktionshinder att må bättre, få stärkt självkänsla och utvecklas.

Avdelningarna på Jobbcenter södra i Luleå samverkar med varandra. Här är Berit Vennberg i samspråk med Magnus Nilsson på snickeriet och måleriet.

Avdelningarna på Jobbcenter södra i Luleå samverkar med varandra. Här är Berit Vennberg i samspråk med Magnus Nilsson på snickeriet och måleriet.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2019-02-01 07:27

Stödassistenten Berit Vennberg, 46, på Jobbcenter södra är först ut i Norrbottens Medias nya artikelserie "Kommunens dolda hjältar", där vi porträtterar anställda vid Luleå kommun genom att skildra deras yrke och intressen.

– Jag tycker om det här jobbet. Jag får använda min kreativitet och om jag får idéer har jag stora möjligheter att förverkliga dem, säger hon.

Berit Vennberg kommer ursprungligen från Lappträsk i Haparanda kommun, men bor numera på Västra Skurholmen med sambo och tre barn. Yrkesvalet har definitivt inte varit någon självklarhet. Hon har gått turist- och hotellutbildning, utbildat sig till undersköterska, läst konst och design och även psykologi, samt en del extrakurser.

– Det kanske låter som att det inte finns någon röd tråd, men för mig finns det det. Det handlar om att förstå hur människor fungerar och att ta saker och ting framåt. Jag vill utmana mig själv.

Sedan snart fyra år jobbar hon som stödassistent. Hon verkar på konstavdelningen, där hon leder arbetet för ett 30-tal personer med olika funktionshinder.

– Det är folk här hela dagen och vi har säkert blivit dubbelt så många sedan jag började. En del är här två timmar en eller ett par dagar i veckan medan andra är här från 8–15 varje dag. På det viset blir den ena dagen aldrig den andra lik. Det är olika människor och olika arbetsuppgifter.

De tecknar, målar, och arbetar med ståltråd och andra material. Konsten skapas bland annat genom återvinning av sådant som ibland klassats som rent skräp.

– Vi tar det material som vi hittar. Det gäller att vara påhittig och använda fantasin.

Arbetet ska stärka självkänslan och självförtroendet.

– Många av de som är här är duktigare än mig på att måla. Många är också riktiga perfektionister. Min uppgift är att se till att det är roligt, och att få dem att våga testa på nya saker. På det sättet blir de modigare och får en starkare tro på sig själva. Då kan de också ta nästa steg, kanske börja på praktik ett par dagar i veckan eller gå skola. När man lyckas med det känns det riktigt bra.

Lugn och ro under arbetet är viktigt, och kraven anpassas efter individerna.

– Några som är här mår dåligt och ibland hör de av sig på morgonen och säger att de inte orkar komma i dag. Då försöker vi peppa dem att komma senare i alla fall.

Jobbcenter södra finns i gamla Södra Örnässkolan. Stora lokaler som inhyser en rad olika verksamheter. Uppemot 150 personer huserar här under veckorna. Berit Vennberg visar runt oss till snickeriet, kommunbutiken, restaurangen och konferensen. På text och layout-avdelningen gör man bland annat informationsfilmer och rekryteringsfilmer åt socialförvaltningen.

Granne till konsten är textilavdelningen. Här sys exempelvis haklappar och aktivitetskuddar, men även privatpersoner kan lämna in beställningar av jobb. Strax intill finns ett blivande samtalsrum som håller på att ställas i ordning med hjälp av snickeriet. Här finns också ett bageri.

– Mycket här hänger ihop. Vi kan lämna in beställningar till varandra. Exempelvis kan tryckeriet fixa tryck på något som gjorts på textilavdelningen. En del av materialet kommer från återvinningen på Kronan. Det känns bra med samverkan och att vi återanvänder saker. Jag är också glad att kommunen har en sådan här verksamhet. I England kan man få konst på recept. Det är sådant som folk mår bra av. Friskvård, helt enkelt, säger Berit Vennberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om