I januari 2023 dömdes Alexander Rad till livstids fängelse efter att ha mördat sin son Tintin under ett obevakat umgänge. Sedan dess har han haft ett kontaktförbud gentemot Sanam Gharaee, Tintins mamma. Förbudet har varit i kraft i två år.
Men i tisdags förra veckan kom beskedet: kontaktförbudet förlängs inte.
Enligt åklagaren är det svenska rättssystemet tydligt – kontaktförbud måste omprövas årligen och kan inte gälla på obestämd tid.
– Vi har inte livstidskontaktförbud i Sverige. Varje gång en förlängning begärs måste vi göra en ny bedömning, säger Lindha Strömberg.
I sin bedömning har åklagaren vägt in att Rad sitter frihetsberövad och att inga försök till kontakt har skett under de två år som förbudet varit i kraft.
– Jag har kontrollerat med Kriminalvården, och det finns inga indikationer på att han försökt kontakta henne, inte ens via brev. Det är en viktig faktor i bedömningen, säger hon.
Lindha Strömberg betonar att beslutet inte är slutgiltigt. Skulle Rad försöka ta kontakt efter att förbudet upphört kan ett nytt kontaktförbud meddelas.
På frågan om Sanam Gharaees rädsla och oro vägs in i beslutet, svarar Lindha Strömberg att det självklart är en del av helhetsbedömningen.
– Det är därför kontaktförbudet meddelades från början. Men vi har också en skyldighet att göra en objektiv prövning varje gång.
Ett nytt lagförslag om så kallad presumption för kontaktförbud är på väg att beslutas. Det innebär att kontaktförbud kan antas vara motiverat efter vissa typer av brott. Men enligt Lindha Strömberg hade det inte förändrat utgången i detta fall.
– Presumtionen gäller bara om ett kontaktförbud bör meddelas efter vissa typer av ärenden – inte hur länge det ska gälla. Där sker ingen förändring.
Sanam Gharaee vågar inte vara ensam alls.
– Jag öppnade brevet på kvällen och var helt inställd på att det så klart var förlängt. Men jag bara föll. Jag orkar inte mer. Varför skyddar samhället inte oss brottsoffer bättre? Varför tillåter samhället honom att fortsätta påverka mig och min vardag?