I gårdagens Kuriren berättat vi att socialnämnden i morgon torsdag tar beslut om en sparplan på 48,8 miljoner för nästa år. Det kommer inte att klaras fullt, det inser socialförvaltningens ekonomichef Jan-Olov Olsson redan nu.
- Det mesta är dock redan i gång i praktiken, säger han.
Placeringar av barn samt unga och vuxna missbrukare tros kosta 19 miljoner mer än vad det finns pengar nästa år. Planen ska spara in den summan men Olsson säger:
- Tre miljoner är vad vi tror vi kan klara nästa år. Här ökar behoven och det är svårt att dra ned samtidigt som vi har en ökad tillströmning.
Dyra lösningar ersätts
Dyra lösningar som placeringshem och andra institutioner ska dock på sikt ersättas av insatser på hemmaplan, akutboenden och särskilda ungdomsboenden med personal i egen regi är en viktig väg.
Hemtjänsten ska dras ned med 20 procent (29 miljoner kronor) vilket är lika svårt. Behovet av hemtjänst kommer att öka totalt sett, antalet individer som behöver hemtjänst ökar hela tiden. Men trots det tror Socialförvaltningen att det går att få ned kostnaderna, detta med hjälp av mindre insatser per skalle.
- Volymen ökar men de generella insatserna per kund kan minskas. Lyckas vi få ned dem med i snitt lite drygt en timme per vecka och kund så sparar vi nästan 17 miljoner kronor, säger Jan-Olov Olsson.
Nya rutiner
Han vill dock inte slå fast att kommunen slösat för mycken hemtjänst fram till i dag.
- Men vi kanske har varit generösa, säger han.
Detta lär visa sig, en av åtgärderna för att spara är nya rutiner för att avgöra de äldres hjälpbehov. Det ska nu ske med så kallade bedömarteam. Det ska höja säkerheten i bedömningarna vilket ska spara på utbudet.
- Det är vad vi tror. Men det kan säkert innebära att behovet justeras uppåt i vissa fall, säger Olsson.