Kostexperter ska servera maten

Ett 25-tal kostexperter ska anställas vid Sunderby sjukhus. De ska svara för beställning och servering av mat till patienterna.

MATEN VIKTIG. "Det är bra om det blir fler rätter att välja på", säger Thord Westerlund från Arjeplog.

MATEN VIKTIG. "Det är bra om det blir fler rätter att välja på", säger Thord Westerlund från Arjeplog.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2011-05-17 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Landstinget tänker höja kvaliteten och utbudet av maträtter för patienter. I planeringen ingår att Kostservice, som svarar för maten, ska ha egen personal på vårdavdelningarna.

- Vårdpersonalen gör ett bra arbete som delar ut och serverar maten. Men för oss är det ett problem eftersom vi inte har total kontroll över maten. De som lagar den får aldrig träffa kunderna, det vill vi ändra på, säger verksamhetschefen Stefan von Below.

Först i Piteå
Nyordningen är tänkt att först införas på Piteå älvdals sjukhus. Där ska mellan fem och tio personer anställas för att beställa mat och servera den på de olika vårdinrättningarna. Nästa steg är att införa motsvarande organisation på Sunderby sjukhus.

Enligt von Below innebär det flera fördelar. En är att man med kostexperter får bättre och säkrare kontroll över de patienter som kräver speciell kost.

- Genom att ha egen personal på avdelningarna får vi också total kontroll över verksamheten. Det innebär att de som lagar maten kommer att få reda på vad patienterna tycker om den. Det är positivt eftersom det blir enklare för oss att göra förändringar som patienterna vill ha, säger von Below.

Kostservice har flera stora planer. Där ingår att restaurangen på Sunderby sjukhus ska få eget kök - idag hämtas maten från sjukhusköket som ligger längst bort i sjukhuskroppen.

Bredda menyn
- Vi planerar också att bredda menyn och erbjuda en à la carte-meny, både för patienter och för dem som gästar sjukhuset. På sikt ska vi erbjuda många olika slags rätter.

I det sammanhanget talar von Below om liknande satsningar som gjorts på Karolinska sjukhuset och på sjukhus i andra länder.

- Merkostnaden kommer att betala sig själv eftersom tillfrisknandet går snabbare när patienterna får bättre och godare mat.

De planerade förändringarna berör till en början bara sjukhusen i Piteå och Sunderbyn eftersom det är där som landstingets egen organisation ansvarar för maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om