Kostsam reform

Den nya sjukreformen som infördes förra året kostade nio miljoner för länets kommuner. Arjeplog var enda kommun som tjänade på reformen.
? De flesta av landets kommuner förlorar på reformen eftersom man har många anställda som är sjukskrivna, säger Bertil Thorslund på försäkringskassan.

LULEÅ2006-01-31 06:30
Den 1 januari förra året infördes en ny sjukreform för att minska antalet långtidssjukskrivna.<br>Den innebär att arbetsgivarna betalar 15 procent av sjukpenningen för heltidssjukskrivna från och med den tredje veckan. För att kompensera arbetsgivarna för extra kostnader sänktes arbetsgivaravgiften med 0,24 procentenheter.<br>&nbsp;? Reformen gynnar de arbetsgivare som ser till att minska antalet långtidssjukskrivna. Och vi hoppas att reformen kommer att ge effekt på lite längre sikt, säger Bertil Thorslund som är analytiker på försäkringskassans huvudkontor i Stockholm.<br>I Norrbotten är det bara en kommun som tjänade på reformen under 2005. Det var Arjeplog som tjänade 31.000 kronor på den. <br>Älvsbyns kommun är mer typisk, kommunen förlorade 650.000 kronor på reformen under förra året.<br>Vad gör då kommunen för att minska antalet långtidssjukskrivna?<br>&nbsp;? När en anställd varit sjuk i en vecka tar vi kontakt med honom eller henne och tar reda på orsaken. Om vi ser att personen riskerar att bli sjukskriven under en längre tid gör vi upp en individuell plan. Målet är att personen ska komma tillbaka till arbetet så fort som möjligt.<br>Det säger Maria Olofsson som är ansvarig för rehabilitering av anställda i Älvsby kommun. Hon säger att kommunen har en strategi för att klara målet att minska antalet långtidssjukskrivna.<br>&nbsp;? Ju längre en person är sjukskriven desto svårare är det att få tillbaka honom eller henne i arbete. Därför försöker vi få långtidssjukskrivna att börja arbeta deltid. Det är bra för dem för då ser de att de klarar av jobbet. Och det gör att de tillfrisknar fortare.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om