Kravlista för att undvika missförstånd

För att undvika missförstånd ska det nu finnas svart på vitt för vad som gäller för de som köper fastigheter av Lulebo. Ett av kraven är nyproduktion.

Foto: Karin Bergdahl

Luleå2016-02-15 13:55

Förra veckan väcktes frågetecken om vilka villkor som gäller för Lulebo vid försäljningen av de 1 400 lägenheter som nu är ute till försäljning. I samband med en presskonferens om framtida bostadsbyggande var kommunalrådet Niklas Nordström, (S) ,tydlig med att de som köper av Lulebo också måste förbinda sig att bygga nytt.

Ett uttalande som fick vissa i Lulebos styrelse att reagegera. Niklas Nordström partikollega Mårten Ström, som sitter i Lulebos styrelse, var en av dem som reagerade. Även Mattias Karlsson, (M), menade att Lulebos uppdrag var att sälja och få så bra betalt som möjligt.

– Allt är ett missförstånd. I deras prospekt som gått ut framgår det vad som gäller, påpekar Niklas Nordström.

För att undvika fler missförstånd och undvika framtida oklarheter så har kommunledningsförvaltningen tagit fram ett förslag med fyra punkter för vilka krav som ska gälla för de som köper lägenheter av Lulebo. Krav som på kommunstyrelsen arbetsutskott sa ja till vid sitt sammanträde på måndagen.

Vid varje försäljning ska kommunstyrelsen ordförande ingå ett avtal med de som köper delar av Lulebos fastighetsbestånd. Avtalet ska innehålla krav på nybyggnation av lägenheter vid förvärv av större bestånd.

– Köper man bara en mindre fastighet är det svårt att ställa det kravet, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

Vidare ska köparna upplåta en del av sitt bestånd i Luleå till Luleå kommun för hyresgäster med speciella behov. Slutligen ska både de förvärvade lägenheterna och de nyproducerade förmedlas till väsentlig del av den kommunal bostadsförmedlingen. Den sista punkten yrkade Anders Josefsson, (M), avslag på eftersom de menar att det ska vara frivilligt.

Vad som menas med att en väsentlig del av lägenheterna ska förmedlas av den kommunal bostadsförmedlingen är inte preciserat.

– Rikshem har varit tydliga med att de inte vill ha någon egen kö. En annan aktör vill kanske organisera sig på ett annat sätt, så där får vi var lyhörda, menar Niklas Nordström.

En annan fråga som vållade debatt var frågan om införandet av könsneutrala toaletter och omklädningsrum i lokaler som ägs av kommunen. Något som kostar 33-54 miljoner kronor och som fick Moderaterna att yrka på avslag, något som Jonas Brännberg, Rättvisepartiet reagerade över och att det enligt honom visar vid Moderaterna tycker det är värt med alla människors lika värde..

– I prisbilden ligger att man bygger om alla toaletter från scratch, men så blir det inte. Det här kommer att ske successivt och det kommer inte att hamna på de nivåerna, förklarade Yvonne Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om