Kris inom barnpsykiatrin

Fem av elva psykologtjänster är vakanta inom barnspsykiatrin i Luleå.

Foto: Jessica Gow/TT

Luleå2017-07-18 13:09

Det har under lång tid varit problem att tillsätta psykologtjänster i Norrbotten. Och just nu står fem av elva tjänster tomma bara i Luleå, kan P4 Norrbotten berätta.

Det handlar om tre tjänster inom öppenvården och två inom den neuropsykiatriska enheten.

Enligt Lars Löfgren, som är verksamhetschef för Barn- och ungdomspsykologin, BUP, i Luleå och Boden är det inte bara svårt att tillsätta personal – det blir allt svårare att behålla den också.

– Snart har vi bytt ut nästan hela psykologstyrkan. De som kommer nya tvingas ta allt tyngre patienter från början. Därför har vi fått behålla de nya kortare och kortare tid, säger han till P4 Norrbotten.

Den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar har ökat under de senaste decennierna. Enligt Folkhälsomyndighetens undersökningar uppgav 30 procent av 15-åriga flickor att de led av psykiska besvär 1985. 2015 uppgav drygt 55 procent detsamma. Bland pojkar var motsvarande siffra 15 respektive 30 procent.

– Vi får fler ärenden, fler besök och fler patienter. Det beror främst på att första linjen inte fungerar så man får hjälp i tid, säger Lars Löfgren.

Under sommaren har man beslutat att slå ihop BUP i Luleå-Boden med Piteå och Kalix mottagningar för att klara semesterbemanningen. Under fem veckor bedriver de tre verksamheterna mottagning på Sunderby sjukhus i Barnhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om