I slutet av förra året höjde landstingsråden sina arvoden med mellan 5.000 och 6.500 kronor per månad. Beslutet kom som en överraskning av övriga politiker.
Detta förfarande, att ledningen höjde sina löner utan att höra andra, fick Centerpartiet att agera. I en motion krävde man att en oberoende arvodeskommitté skulle inrättas.
Odemokratiskt
Frågan debatterades på torsdagen vid landstingsfullmäktiges sammanträde. Då talade bland andra Centerpartiets gruppledare Stefan Tornberg. Han kritiserade landstingsledningen för beslutsgången som han menade inte var demokratisk.
Han efterlyste en process som är öppen och tydlig.
- Om ledningen vill höja sina arvoden ska ett förslag presenteras före valet. Det bästa är att ha en oberoende arvodeskommitté av den typ som riksdagen har. Kommittén ska bestå av ledamöter som inte har något eget intresse i frågan.
I debatten framfördes också förslag på att politikernas arvoden skulle höjas med samma procent som genomsnittet för de anställda.
Socialdemokraten Lars U Granberg med 16 år i riksdagen var inte imponerad över riksdagens arvodeskommitté. Han talade om hur det som regel blev diskussioner om vilka som skulle sitta med i kommittén.
Kritisk mot höjning
- Om landstinget skulle inrätta en arvodeskommitté skulle det bli samma typ av diskussioner, vem som ska sitta med. Det är inget bra system.
Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson är också kritisk mot det sätt som landstingsledningen höjde sina arvoden. Han talade om hur beslutet kom som en överraskning för alla politiker. Men han ville inte ha en oberoende arvodeskommitté utan ett "gentlemens agreement", en frivillig överenskommelse mellan partierna.
Och det blev också det beslut som landstingsfullmäktige beslutade. Där ingår att gruppledarna ska träffas för att tillsammans ta fram ett system där man sätter upp regler för hur politikers arvoden ska höjas.