Tyra och Stella har fått nog av skillnaderna i Luleås skolor

Inga friluftsdagar, klassresor eller bänkar att sitta på under rasterna.
Trots upprepade försök att lyfta problemen med skolledningen har Tyra Andersson och Stella Ericson i 9A på Residensskolan i Luleå inte fått något gehör.
– Upplevelsen av högstadiet är så olika beroende på vilken skola man går i, säger Stella Ericson.

Stella Ericson och Tyra Andersson önskar att de hade fått uppleva fler friluftsdagar och en bättre skolmiljö under högstadiet.

Stella Ericson och Tyra Andersson önskar att de hade fått uppleva fler friluftsdagar och en bättre skolmiljö under högstadiet.

Foto: Alice Josephson

Luleå2025-03-30 11:00

En utflykt med klassen till Kåbdalis, Pite havsbad eller Spanien är aktiviteter för vissa av Luleås högstadieelever som andra aldrig får uppleva. Enligt Tyra Andersson och Stella Ericson i 9A på Residensskolan är det exempel på klyftan som finns mellan skolorna i Luleå.

– Det blir olika upplevelser av högstadiet beroende på vilken skola man går på. Vi kräver inte att få åka på en skidresa med klassen, men det finns så mycket som skiljer skolorna åt, säger Tyra Andersson.

Förutom brist på friluftsdagar och klassutflykter, upplever de att mycket saknas i deras skolmiljö på Residensskolan.

– Vi har kortlekar, men inte tillräckligt med bänkar och bord för att spela. Det går också väldigt snabbt innan kortlekarna och andra spel är förstörda, säger Stella Ericson

Eleverna på Residensskolan har ett pingisbord men måste betala 45 kronor för att hyra racket, något som skapar en tröskel för många som inte har råd.

De har flera gånger försökt lyfta problemen med sina lärare, utan att det blivit någon förändring.

– När vi påtalar för vår lärare att vi inte har tillräckligt med bänkar blir vi hänvisade till elevrådet. Men trots det sker ingen förändring och vi får inga uppdateringar. Vi önskar lite mer engagemang från skolan, säger Tyra.

undefined
Tyra Andersson och Stella Ericson har flera gånger tagit upp problemen med skolan men det har inte blivit någon skillnad.

Tyra och Stella tycker även att skolans engagemang brister när det kommer till aktiviteter och friluftsdagar. De hade gärna samlat ihop pengar till en egen klasskassa, men tycker att det är svårt utan hjälp från sina lärare.

– Vi har inte åkt iväg under högstadiet förutom när vi hade en engagerad idrottslärare som tog med oss till Nyabvallen och en trampolinpark för några år sedan. Vi skulle gärna börja sälja kakor om lärarna hjälpte till med det initiativet, säger Stella.

– Vi behöver inte åka till Spanien eller Kåbdalis, bara en dag på Nyabvallen hade varit värdefullt för oss, tillägger Tyra.

Om några månader börjar Tyra och Stella gymnasiet, men de hoppas fortfarande att få till stånd en förändring för de yngre eleverna.

– Förhoppningsvis blir det bättre för de som kommer efter oss. Det känns orättvist att det är så stor skillnad mellan skolorna i Luleå, säger Stella Ericson.

undefined
Isabel Westerlund är rektor på Residensskolan i Luleå och håller inte med om att det skulle vara få aktiviteter för högstadieeleverna

Residensskolans rektor Isabel Westerlund håller inte med om kritiken. Hon menar att skolan årligen anordnar aktiviteter för högstadieelever.

– Vi har de aktivitetsdagar vi har och genom åren har det varit en hel del. Eleverna har fått testa på golf och padel. Vi har även varit på Nyabvallen, Ormberget och Gråsjälören. Vi försöker hitta på saker så gott det går men vi har också en undervisningstid att förhålla oss till.

Hur tänker du om kritiken mot skolmiljön på Residensskolan?

– Sedan skolan blev mobilfri har vi fixat så att det finns biljardbord, pingisbord, sällskapsspel och pysselrum för eleverna. Sedan är det vissa som förstört, pingisracken till exempel, och då har vi försökt hitta rutiner för att folk ska vara rädda om skolans saker. Men vi försöker med alla möjliga sätt för att sysselsätta eleverna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!