Det Àr med synnerligen raska steg som Krogkollen, efter ett hungrigt pandemiuppehÄll, dansar in pÄ LuleÄs kanske mest hÄrdsatsande hotell. I somras invigdes Savoys nya restaurang vilket betyder bort med nattklubbsfeelingen och mer fokus pÄ restaurangverksamheten. Nu Àr det slutdansat. Lika bra det, tycker vi.
Hotellrestaurangens luncher har bra schvung och köket gasar pÄ frÄn morgon till kvÀll, vardag som helg. Savoy satsar stort och ambitiöst, den saken Àr klar.
Vi fÄr ingen drömstart nÀr vi mÄste köa till baren för att tilldelas vÄrt bord i den relativt glest besatta restaurangen. Att det Àr glest Àr inte sÄ konstigt en vardag i början av veckan men fördelen med en hotellrestaurang Àr att det alltid hÀnder nÄgot. Det Àr liksom aldrig helt tomt, alltid Àr det nÄn hotellgÀst som slÀntrar ner och sÄ Àr det just denna dag ocksÄ.
I euforin att Krogkollen Àr ute pÄ turné igen efter pandemiuppehÄll och med ambitionen att magar, smaklökar och företagets kontokort ska stÀllas inför en omfattande prövning tar vi oss an Savoys utbud.
Vi fetar pÄ.
Savoys meny Àr gjord för att delas, enligt deras egna rekommendationer, och hÀr ska minsann delas. LÀmpligt nog fÄr vi ett runt bord med en passande snurrbrÀda i mitten som passar utmÀrkt för uppdraget.
Servitören meddelar att menyn Àr lite spretig och erbjuder sin hjÀlp föredömligt.
Ja, menyn Àr faktiskt sÄ spretig att till och med inredning finns prissatt. Det kanske Àr en lysande idé men vi finner dock en bordslampa för 2 000 kronor nÄgot svÄrtuggad och förmodligen Àven svÄrsmÀlt för vÄr ekonomiavdelning. Men lite roligt ÀndÄ. Det greppet har vi inte sett förut.
Den spretiga menyn bestÄr av smÄrÀtter, huvudrÀtter, efterrÀtter och möjlighet att bestÀlla frÄn barmenyn. Vi bestÀller frÄn samtliga, och inte lite, och undrar hur köket och servitören ska fÄ ihop det men vi utlovas en passande inslussning av rÀtter under kvÀllens gÄng. Som ska visa sig bli ganska lÄng.
Vi gör det enkelt för oss och tar in rubbet frÄn smÄrÀttsmenyn. KÀmpa kortet!
Anka, oxsvansdumplings, getost med rödbetssorbet, fish on chips, makrill & gurka, gnocci. FrĂ„n barmenyn tar vi in rĂ„biff 2.0, friterade cornichons och en vegetarisk macÂŽnÂŽcheese. Ăverlag har Savoy mĂ„nga alternativ för vegetarianen eller för den som Ă€ven Ă€ter fisk. Bra! Vi hade tĂ€nkt ta in en burgare ocksĂ„ men brödet Ă€r slut sĂ„ det mĂ„ste vi slĂ€ppa.
Men nio rÀtter! NÄ, nu Àr det inte sÄ farligt som det lÄter, det Àr trots allt ganska smÄ rÀtter till stora Àtare och oroa er inte, vi har kvar plats till huvudrÀtterna och avslutningen. Vi gillar speciellt fish on chips dÀr lax serveras pÄ ett chips av tapioka. En frÀsch smakbomb som nÀr den kommer in Àr, precis som Krogkollen, oerhört snygg.
Faktum Ă€r att Savoys kök lĂ€gger ner vĂ€ldigt mycket kraft pĂ„ att presentera maten vackert. Det Ă€r flera wow-moment nĂ€r maten kommer in. Det Ă€r nĂ„ jĂ€vulskt snyggt och överraskande â inte minst den lĂ€ttrökta rĂ„biffen.
Den kommer till bordet i en rysk docka och nÀr servitören lyfter locket av dockan vÀller rökÄngorna ut och rÄbiffen lÀggs över i en annan skÄl tillsammans med andra ingredienser som granskottsolja, marinerad shiitakesvamp, syltad rödkÄl och rökt senap. För rÄbiffspuritanen Àr det kanske inte valet av rÄbiff men vi tycker den Àr god, om Àn inte lika imponerande som sjÀlva presentationen.
Cornichons, smÄ picklade gurkor som friterats i ölsmet, Àr en av kvÀllens höjdare. Vi dippar mer Àn gÀrna de smÄ rackarna i den medföljande pepparrotsemulsionen. Perfekt barmat och vi kommer sÀkerligen ÄtervÀnda och frossa smÄgurka och öl i framtiden.
En annan favorit av de mindre rÀtterna Àr den pankofriterade getosten. Med risk för upprepning: Äterigen vÀldigt snygg och den Àr riktigt god med den överraskande rödbetssorbeten.
Med facit i hand hade vi kunnat avvara det ganska dyra ankbröstet och gnoccin som inte sticker ut smakmÀssigt. BÀttre tryck Àr det i makrillen som smakar fisk sÄ det fjÀllar sig i ryggslutet och oxsvansdumplingsen med en len och krÀmig vÀsterbottensostsÄssmak fÄr högt betyg av tvÄ av Krogkollens medlemmar varav den ena Àr vÄr kock.
PÄ huvudrÀttsmenyn lockar de koreanska smÄrÀtterna, dÀrför blir vi besvikna nÀr de inte motsvarar vÄra förvÀntningar. För sött och för lite. BÀttre Àr kvÀllens grill som för dagen Àr en stadig bit ryggbiff som serveras med pommes, svartpepparemulsion och rödvinssÄs.
Bortsett frÄn den spöklika fÀrgen pÄ svartpepparemulsionen Àr detta den "normalaste" rÀtt vi provar under kvÀllen. Kött Ä pommes, och vi finner den god med en bra och djup smak pÄ köttet som stekts hyfsat nÀra medium.
Drycken dÄ? JodÄ, visst finns det att vÀlja pÄ. Vi noterar sÀrskilt drinklistan som, precis som menyn, inte tar den enklaste vÀgen. Den ser spÀnnande ut och vi kommer absolut testa vid tillfÀlle men i dag Àr maten i fokus och nu blir det banne mig efterrÀtt till vÄra hittills...host, host...elva rÀtter.
Vi dras till gelatoplankan, sÀrskilt som det uttryckligen stÄr i menyn att smakerna ofta Àr mÀrkliga (!), men tyvÀrr gÄr det inte att bestÀlla denna kvÀll.
Vi fÄr nöja oss med en pumpapannacotta och ögonmagneten pizz-ookie. En nybakad kakdeg i gjutjÀrnspanna med vit chokladgelato, kolasÄs och skogsbÀrskompott. Den serveras med en varm chokladbomb med marshmallows. Det lÄter fantastiskt och ser verkligen spÀnnande ut nÀr den kommer in.
Servitören hÀller mjölk i glaset dÀr chokladbomben ligger och den smÀlter ganska snart och kvar i glaset blir en blaskig lös chokladdryck med nÄgra saggiga marshmallows simmandes. Vad ska vi hitta pÄ med den? DrÀnka in kakdegen? KÀnns bara mÀrkligt. Nja, inte vÄr favorit för kvÀllen. Pumpapannacottan Àr bÀttre, likasÄ tvÄ smakrika sorbetkulor, men överlag blir efterrÀtterna inte det bestÄende minnet vi bÀr med oss frÄn denna sittning. Riktigt gott kaffe avrundar dock en spÀnnande avbetning av menyn.
Vi gillar ambitionen att sticka ut med snygga upplÀggningar och det finns verkligen ett par höjdare pÄ menyn men vi tror ocksÄ att Savoys kök hade tjÀnat pÄ att skala av en del knasigheter och fokusera pÄ smaken i stÀllet för utseendet i vissa fall.
Oavsett ser vi fram emot att följa Savoys utveckling framöver.
Krogkollen