Vackert vÀrre men ibland gÄr storsatsande köket vilse

Savoy serverar LuleÄs kanske vackraste mat. Men Àr den lika god som vacker? Krogkollen Àr tillbaka efter ett pandemiuppehÄll och testar stans restauranger.

Vi gillar den nya inredningen pÄ Savoy. Den snurrbara mittendelen pÄ de runda borden gör det lÀtt att dela pÄ rÀtter, nÄgot som Savoy sjÀlva uppmanar till.

Vi gillar den nya inredningen pÄ Savoy. Den snurrbara mittendelen pÄ de runda borden gör det lÀtt att dela pÄ rÀtter, nÄgot som Savoy sjÀlva uppmanar till.

Foto: Norr Media

LuleÄ2021-12-17 06:00

Det Àr med synnerligen raska steg som Krogkollen, efter ett hungrigt pandemiuppehÄll, dansar in pÄ LuleÄs kanske mest hÄrdsatsande hotell. I somras invigdes Savoys nya restaurang vilket betyder bort med nattklubbsfeelingen och mer fokus pÄ restaurangverksamheten. Nu Àr det slutdansat. Lika bra det, tycker vi.

Hotellrestaurangens luncher har bra schvung och köket gasar pÄ frÄn morgon till kvÀll, vardag som helg. Savoy satsar stort och ambitiöst, den saken Àr klar.

Vi fÄr ingen drömstart nÀr vi mÄste köa till baren för att tilldelas vÄrt bord i den relativt glest besatta restaurangen. Att det Àr glest Àr inte sÄ konstigt en vardag i början av veckan men fördelen med en hotellrestaurang Àr att det alltid hÀnder nÄgot. Det Àr liksom aldrig helt tomt, alltid Àr det nÄn hotellgÀst som slÀntrar ner och sÄ Àr det just denna dag ocksÄ.

Servicen pÄ Savoy var bra vid vÄrt besök. Vi fick en utförlig beskrivning av maten och vÀntetiden var acceptabel.
Servicen pÄ Savoy var bra vid vÄrt besök. Vi fick en utförlig beskrivning av maten och vÀntetiden var acceptabel.
Vi gillar den nya inredningen pÄ Savoy. Den snurrbara mittendelen pÄ de runda borden gör det lÀtt att dela pÄ rÀtter, nÄgot som Savoy sjÀlva uppmanar till.
Vi gillar den nya inredningen pÄ Savoy. Den snurrbara mittendelen pÄ de runda borden gör det lÀtt att dela pÄ rÀtter, nÄgot som Savoy sjÀlva uppmanar till.

I euforin att Krogkollen Àr ute pÄ turné igen efter pandemiuppehÄll och med ambitionen att magar, smaklökar och företagets kontokort ska stÀllas inför en omfattande prövning tar vi oss an Savoys utbud.

Vi fetar pĂ„. 

Savoys meny Ă€r gjord för att delas, enligt deras egna rekommendationer, och hĂ€r ska minsann delas. LĂ€mpligt nog fĂ„r vi ett runt bord med en passande snurrbrĂ€da i mitten som passar utmĂ€rkt för uppdraget. 

Servitören meddelar att menyn Àr lite spretig och erbjuder sin hjÀlp föredömligt.

Ja, menyn Àr faktiskt sÄ spretig att till och med inredning finns prissatt. Det kanske Àr en lysande idé men vi finner dock en bordslampa för 2 000 kronor nÄgot svÄrtuggad och förmodligen Àven svÄrsmÀlt för vÄr ekonomiavdelning. Men lite roligt ÀndÄ. Det greppet har vi inte sett förut.

PÄ Savoy gÄr det att bestÀlla mindre rÀtter, huvudrÀtter, efterrÀtter samt frÄn en ganska omfattande barmeny. Det kan vara ett litet pusslande att fÄ ihop en bra middag men överlag gillar vi konceptet.
PÄ Savoy gÄr det att bestÀlla mindre rÀtter, huvudrÀtter, efterrÀtter samt frÄn en ganska omfattande barmeny. Det kan vara ett litet pusslande att fÄ ihop en bra middag men överlag gillar vi konceptet.

Den spretiga menyn bestÄr av smÄrÀtter, huvudrÀtter, efterrÀtter och möjlighet att bestÀlla frÄn barmenyn. Vi bestÀller frÄn samtliga, och inte lite, och undrar hur köket och servitören ska fÄ ihop det men vi utlovas en passande inslussning av rÀtter under kvÀllens gÄng. Som ska visa sig bli ganska lÄng.

Vi gör det enkelt för oss och tar in rubbet frĂ„n smĂ„rĂ€ttsmenyn. KĂ€mpa kortet! 

Anka, oxsvansdumplings, getost med rödbetssorbet, fish on chips, makrill & gurka, gnocci. FrĂ„n barmenyn tar vi in rĂ„biff 2.0, friterade cornichons och en vegetarisk macÂŽnÂŽcheese. Överlag har Savoy mĂ„nga alternativ för vegetarianen eller för den som Ă€ven Ă€ter fisk. Bra! Vi hade tĂ€nkt ta in en burgare ocksĂ„ men brödet Ă€r slut sĂ„ det mĂ„ste vi slĂ€ppa.

Savoys kök jobbar mycket med presentationer och blommor Àr ett vanligt inslag. HÀr pÄ en av kvÀllens bÀsta rÀtter, Fish on chips, en frÀsch och smakrik lax pÄ tapiokachips.
Savoys kök jobbar mycket med presentationer och blommor Àr ett vanligt inslag. HÀr pÄ en av kvÀllens bÀsta rÀtter, Fish on chips, en frÀsch och smakrik lax pÄ tapiokachips.
SmÄ friterade gurkor av picklad variant, cornichons, som serverades med en god pepparrotsemulsion var ett perfekt snack till en öl.
SmÄ friterade gurkor av picklad variant, cornichons, som serverades med en god pepparrotsemulsion var ett perfekt snack till en öl.

Men nio rÀtter! NÄ, nu Àr det inte sÄ farligt som det lÄter, det Àr trots allt ganska smÄ rÀtter till stora Àtare och oroa er inte, vi har kvar plats till huvudrÀtterna och avslutningen. Vi gillar speciellt fish on chips dÀr lax serveras pÄ ett chips av tapioka. En frÀsch smakbomb som nÀr den kommer in Àr, precis som Krogkollen, oerhört snygg.

Faktum Ă€r att Savoys kök lĂ€gger ner vĂ€ldigt mycket kraft pĂ„ att presentera maten vackert. Det Ă€r flera wow-moment nĂ€r maten kommer in. Det Ă€r nĂ„ jĂ€vulskt snyggt och överraskande – inte minst den lĂ€ttrökta rĂ„biffen.

Den kommer till bordet i en rysk docka och nÀr servitören lyfter locket av dockan vÀller rökÄngorna ut och rÄbiffen lÀggs över i en annan skÄl tillsammans med andra ingredienser som granskottsolja, marinerad shiitakesvamp, syltad rödkÄl och rökt senap. För rÄbiffspuritanen Àr det kanske inte valet av rÄbiff men vi tycker den Àr god, om Àn inte lika imponerande som sjÀlva presentationen.

För den som gillar fisk kan makrill & gurka vara ett bra val av smÄrÀtt. Makrillen smakar ordentligt med firre och tillbehören Àr goda.
För den som gillar fisk kan makrill & gurka vara ett bra val av smÄrÀtt. Makrillen smakar ordentligt med firre och tillbehören Àr goda.
Ofta snyggt men ibland kÀnns det som att Savoy borde fokusera mer pÄ smak Àn utseendet pÄ maten.
Ofta snyggt men ibland kÀnns det som att Savoy borde fokusera mer pÄ smak Àn utseendet pÄ maten.

Cornichons, smÄ picklade gurkor som friterats i ölsmet, Àr en av kvÀllens höjdare. Vi dippar mer Àn gÀrna de smÄ rackarna i den medföljande pepparrotsemulsionen. Perfekt barmat och vi kommer sÀkerligen ÄtervÀnda och frossa smÄgurka och öl i framtiden.

En annan favorit av de mindre rĂ€tterna Ă€r den pankofriterade getosten. Med risk för upprepning: Ă„terigen vĂ€ldigt snygg och den Ă€r riktigt god med den överraskande rödbetssorbeten. 

Med facit i hand hade vi kunnat avvara det ganska dyra ankbröstet och gnoccin som inte sticker ut smakmÀssigt. BÀttre tryck Àr det i makrillen som smakar fisk sÄ det fjÀllar sig i ryggslutet och oxsvansdumplingsen med en len och krÀmig vÀsterbottensostsÄssmak fÄr högt betyg av tvÄ av Krogkollens medlemmar varav den ena Àr vÄr kock.

PÄ huvudrÀttsmenyn lockar de koreanska smÄrÀtterna, dÀrför blir vi besvikna nÀr de inte motsvarar vÄra förvÀntningar. För sött och för lite. BÀttre Àr kvÀllens grill som för dagen Àr en stadig bit ryggbiff som serveras med pommes, svartpepparemulsion och rödvinssÄs.

PÄ Savoy gÄr det att bestÀlla kvÀllens grill och vid Krogkollens kvÀll var det en klassisk ryggbiff med bra köttsmak tillsammans med pommes, rödvinssÄs och en svartpepparemulsion. Grillen stack ut som en mer "vanlig" rÀtt pÄ menyn som annars har mÄnga ovanliga inslag.
PÄ Savoy gÄr det att bestÀlla kvÀllens grill och vid Krogkollens kvÀll var det en klassisk ryggbiff med bra köttsmak tillsammans med pommes, rödvinssÄs och en svartpepparemulsion. Grillen stack ut som en mer "vanlig" rÀtt pÄ menyn som annars har mÄnga ovanliga inslag.

Bortsett frÄn den spöklika fÀrgen pÄ svartpepparemulsionen Àr detta den "normalaste" rÀtt vi provar under kvÀllen. Kött Ä pommes, och vi finner den god med en bra och djup smak pÄ köttet som stekts hyfsat nÀra medium.

Drycken dÄ? JodÄ, visst finns det att vÀlja pÄ. Vi noterar sÀrskilt drinklistan som, precis som menyn, inte tar den enklaste vÀgen. Den ser spÀnnande ut och vi kommer absolut testa vid tillfÀlle men i dag Àr maten i fokus och nu blir det banne mig efterrÀtt till vÄra hittills...host, host...elva rÀtter.

Vi dras till gelatoplankan, sĂ€rskilt som det uttryckligen stĂ„r i menyn att smakerna ofta Ă€r mĂ€rkliga (!), men tyvĂ€rr gĂ„r det inte att bestĂ€lla denna kvĂ€ll. 

Pizz-ookien, en nybakad kakdeg i gjutjÀrnspanna, kom in med höga förvÀntningar men Krogkollen fick inte ihop smakkombinationerna.
Pizz-ookien, en nybakad kakdeg i gjutjÀrnspanna, kom in med höga förvÀntningar men Krogkollen fick inte ihop smakkombinationerna.

 

Till efterrÀtt plockade Krogkollen in tre rÀtter dÀr  pumpapannacottan var den frÀmsta.
Till efterrÀtt plockade Krogkollen in tre rÀtter dÀr pumpapannacottan var den frÀmsta.

Vi fÄr nöja oss med en pumpapannacotta och ögonmagneten pizz-ookie. En nybakad kakdeg i gjutjÀrnspanna med vit chokladgelato, kolasÄs och skogsbÀrskompott. Den serveras med en varm chokladbomb med marshmallows. Det lÄter fantastiskt och ser verkligen spÀnnande ut nÀr den kommer in.

Servitören hÀller mjölk i glaset dÀr chokladbomben ligger och den smÀlter ganska snart och kvar i glaset blir en blaskig lös chokladdryck med nÄgra saggiga marshmallows simmandes. Vad ska vi hitta pÄ med den? DrÀnka in kakdegen? KÀnns bara mÀrkligt. Nja, inte vÄr favorit för kvÀllen. Pumpapannacottan Àr bÀttre, likasÄ tvÄ smakrika sorbetkulor, men överlag blir efterrÀtterna inte det bestÄende minnet vi bÀr med oss frÄn denna sittning. Riktigt gott kaffe avrundar dock en spÀnnande avbetning av menyn.

Vi gillar ambitionen att sticka ut med snygga upplÀggningar och det finns verkligen ett par höjdare pÄ menyn men vi tror ocksÄ att Savoys kök hade tjÀnat pÄ att skala av en del knasigheter och fokusera pÄ smaken i stÀllet för utseendet i vissa fall.

Oavsett ser vi fram emot att följa Savoys utveckling framöver.

Krogkollen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!