Videon är inte längre tillgänglig
I veckan har Kurirens/24 Norrbottens TV-serie om Kurirens 150 årsjubileum startat. Första avsnittet handlade om den stadsbranden 1887. En brandkatastrof med en omfattning som var så stor att den är svår att greppa 124 år senare. De allra centralaste delarna av staden brann ner helt och hållet.
Branden härjade under tidiga morgonen 11 juni. Kurirens pressar rullade under samma dag och på eftermiddagen utkom ett extranummer med anledning av katastrofen. Rubriken löd "Stor eldsvåda" "Nära hälften af Luleå stad i aska". Texten inleddes med ödesmättade raderna "En fasans natt har gått till ända".
Jag fascineras av att Kurirens journalister redan för 124 år sedan var så medvetna om vikten av att snabbt informera Luleåborna om katastrofen. Särskilt som Kurirens dåvarande redaktion på Stationsgatan 13 inte alls befann sig särskilt långt ifrån brandhärden och katastrofens centrum. Då som nu befann sig Kuriren i händelsernas centrum med läsarnas behov av att få veta i första rummet.
TV-serien om Kurirens historia kommer att sändas i åtta delar på onsdagar, med repris på söndagar. Jag som tjuvkikat på några avsnitt kan skvallra om att det är fantastisk TV, helt unik för Norrbotten. Norrbottens läns moderna historia går hand i hand med Norrbottens-Kurirens och Kurirenjournalisten Marianne Söderberg och 24 Norrbotten-filmaren Jan-Olof Granqvist har skildrat denna symbios på ett mycket intressant sätt.
Artikelserien Norrbottens-Kuriren 150 år startar nu på måndag och är läsgodis för dig som tränga djupare in i Norrbottens historia och ta reda på hur den skildrats i Kuriren. Jag har läst igenom hela artikelserien och kan utlova läsning som både kommer att locka till skratt och tårar. Jag som trodde att jag hade bra koll på de senaste 150 åren i Norrbotten har också lärt mig en hel del nytt och viktigt som jag inte hade en aning om av artikelserien.