Kuriren testar: Insekter är framtidens mat

Insekter. Irriterande, kanske rent av äckliga, småkryp. Men enligt en FN-rapport är de en viktig proteinkälla. Kuriren har testat framtidens mat.

Nudlar med krisp. Nudelwok med grönsaker och chilifrästa mjölmaskar.

Nudlar med krisp. Nudelwok med grönsaker och chilifrästa mjölmaskar.

Foto: Petra Älvstrand

LULEÅ2016-07-07 05:00

Videon är inte längre tillgänglig

Känslan är något overklig. Att stå där i köket och rycka vingarna från en tre centimeter lång gräshoppa och sedan doppa ned den i smält, vit choklad kommer definitivt att hamna i kategorin minnesvärda matlagningsstunder. Lite senare fräser mjölmaskarna i olja, chili och vitlök där i stekpannan.

I bildfönstret ovan kan ni se när Kurirens medarbetere testar en fyrarätters meny som bland annat består av mask, syrsor och gräshoppor.

Insekter äts traditionellt som mat och snacks på många håll i världen. Om FN får råda borde vi alla välja bort biffen till förmån för mjölmaskar, åtminstone ibland.

En riktig festmåltid väntar vår smakpanel. Tacoskal fyllda med en röra på små syrsor. Wokade nudlar med grönsaker och huvudingrediensen, en larv som på engelska går under namnet buffalo worm och är förstadiet till svartbagge. Den tredje rätten är en pizza, med hembakad botten, toppad med mozzarella, oliver, lök och mjölmaskar.

Eftersom insekter inte får serveras på svenska restauranger eller säljas som livsmedel i butikerna, har vi plockat ut en smakpanel bland medarbetarna i Mediehuset. Eller rättare sagt, ett fåtal ställde upp frivilligt och andra efter mild övetalning. Det är Kurirenmedarbetarna Anna Fantenberg, Petter Norén och Anders Appelgren. 24 Norrbottens Reino Jillker är också med.

Första rätten, tacos, bärs ut.

– Det smakar ju tacos. Guacamole. Men när jag bet ned i skalet kände jag syrsorna i botten, konstaterar Petter Norén, som annars är vegetarian.

Han ser inte särskilt lycklig ut.

– Det är ju gott, alltså. Men det finns en konstig känsla i bakgrunden, av att något är fel. Nu äter vi sådant som vi absolut inte är vana vid att äta, säger Anders Appelgren.

Nästa rätt är nudlarna. Känslan av att äta mask är väldigt påtaglig, konstaterar Anna Fantenberg, inte helt nöjt.

– Nu börjar det ta sig, säger Reino Jillker och skyfflar modigt upp en hög med maskar på gaffeln.

Det blir dags för pizzan. Det visar sig också att just den blir extra jobbig att äta för flera av våra provsmakare.

– Pizzan var godast hittills och jag vill sätta tänderna i den och äta mer. Men det finns ett motstånd, säger Petter Norén.

Vi avrundar måltiden med en chokladkladdkaka med lakrits, där delar av vetemjölet har bytts ut mot malda mjölmaskar. På toppen ligger chokladdoppade gräshoppor. Anders Appelgren sätter tänderna i en.

– Lite samma känsla som i ett digestivekex.

Reino Jillker:

– Det är någonting i kakan som jag inte gillar.

Men det är inte maskmjölet som har fått hans smaklökar att reagera negativt, det är smaken av lakrits. Insekterna i sig själva smakar faktiskt ganska lite.

Så här gjorde vi:

Insekterna i maten var frystorkade larver, syrsor och gräshoppor. De beställdes från England och levererades i förslutna påsar.

Enligt innehållsförteckningen innehåller de mellan 40 och 60 procent protein. Vanligt kött, exempelvis av nöt, innehåller 15-20 procent protein.

Insekterna hettades upp ordentligt vid tillagning. Liksom kött och andra livsmedel kan även insekter innehålla bakterier som kan orsaka matförgiftning.

Skaldjursallergiker kan reagera även på insekter.

Tanken var att försöka tillaga vanliga maträtter med målet att de skulle smaka så bra som möjligt.

Deltagarna åt smakportioner av varje rätt.

Ett sammanfattande omdöme från våra provsmakare var "gott, men konstigt".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om