Kvantitet före kvalitet

200 utandningsprov per dag på bilister.
Det ska polisen i Luleå utföra, annars uppfylls inte målen.
- Jag blir skrämd av kvantitetsmål, säger polisfackets ordförande Björn Lundberg.

LULEÅ2006-11-27 06:00
Frågan handlar om att uppfylla ställda mål och i vilken mån det är kopplat till att polisen gör ett bra arbete.
Ytterst är det riksdagen och regeringen som sätter upp målen för polisen. De kan bland annat uttryckas i siffror som på lägre nivåer omvandlas till lokala mål.
På detaljerad nivå ligger måttet för antalet utandningsprov för att kontrollera onykterhet i trafiken. Polisen i Norrbotten ligger efter målsättningen och till de som släpar hör Luleåpolisen.
De som arbetar på fältet i Luleå ska utföra 14.700 utandningsprov per år. Fram till nyligen hade det enligt Per Karlsson, chef vid polisen i Luleå, utförts ungefär 6.000 prover.
Per Karlsson har därför beslutat att det ska utföras 200 utandningsprov per arbetsdag fram till nyår, senast.

Mindre pengar
- Vi har varit lite dåliga på det här och det fungerar så att den som inte sköter sig får mindre pengar i slutändan. Man kan diskutera kvantitet och kvalitet. Det är ju så att har vi annat att göra som går före måste vi avbryta. Den händelsestyrda verksamhetern bryter, så viktigt kan inget vara. Men har vi inget annat än det här så är det prioriterat, säger Per Karlsson.
Björn Lundberg, ordförande i Polisförbundet i Norrbotten, ställer sig tveksam till att arbeta mot siffertal.
- Vill du ha kvantitet så är det inga svårigheter, då ställer du dig vid en starkt trafikerad väg. Men det är inte samma sak som kvalitet. Det du vill komma åt är de som kör onyktra i trafiken och då kanske du ska kontrollera på ett helt annat ställe vissa tider på dygnet.

Ligger inte bra till
- Det får inte vara så att polisens mål sätts upp för att tala om för andra vad vi gör. Vi har ju i Norrbotten också ett mängdbrottsprojekt, där vi ska få ett visst antal ärenden till åklagare. Vi ligger inte bra till där, och då ska man ställa frågan vad det beror på, säger Björn Lundberg.
Han beskriver en situation där antalet prioriterade områden bara blir fler. Nu senast talas om betydelsen av att kontrollera ärenden från försäkringskassan. Samtidigt finns brist på resurser.
- Då är det frustrerande vara polis, säger Björn Lundberg.
Holger Liminga, med bakgrund som mångårigt polisbefäl, tycker att det är både och med målet för utandningsproven.

Både bu och bä
- Jag är inte mycket för mängd, kvalitet är viktigare. Finns det personer som kör onyktra måste vi hitta dem. Det är kvalitet som får folk som inte borde köra bil att avstå. Går vi miste om kvalitet om vi håller oss till det här med tvåhundra? Samtidigt fastnar det ju folk i kontrollerna. Det är både bu och bä med det här, säger Holger Liminga.
Enligt Per Karlsson påvisar forskning att om fler får blåsa så fastnar fler rattfyllerister.
- Nog känner vi till att en del kör onyktra på bakvägar och vi vet vilka. Samtidigt finns ett mörkertal. Många som åker fast för rattfylleri i kontroller kan visa sig ha alkoholproblem. Det är okänt fram till dess. Det är också bra att vi kan genomföra många kontroller i och med julfirandet. Och det är bra att folk får veta att man kan fastna, säger Per Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om