Det finns många kvinnor i länet som har banat väg för dagens samhälle. I dag är det självklart att det finns kvinnliga gruvarbetare, men det var det inte 1964 då Terttu Alderblom blev den första kvinnan att arbeta nere i gruvan i Kiruna.
Kvinnors plats inom makt och politik är inte heller något ovanligt i dag, men som skapade stora rubriker år 1920 när Sigrid Holmfrid blev den första kvinnan att ta steget in i Luleå Stadsfullmäktige - något som ledde till att Luleå blev tvungen att plocka bort "Herrarnas" framför namnet.
Arbetade i över 40 år
Eine Johanssons val har också inneburit förändring. Och att slå sig in i en mansdominerad bransch som polisväsendet har inte varit lätt.
– Det var jättetufft, säger hon.
Med envishet och beslutsamhet arbetade hon över 40 år inom polisväsendet.
– Jag gjorde det som mål att ingen kollega någonsin skulle behöva vänta på mig. Och de fick de aldrig göra heller, utan det blev istället tvärtom, berättar Eine Johansson.
På 1950-talet var det nästintill otänkbart för kvinnor att arbeta med något som betraktades som "ett mansyrke". För Eine var det tvärtom, alltså otänkbart att arbeta med något annat än det.
Just självständigheten är något hon hållit högt genom åren.
– Redan som åttaåring beslöt jag mig för att lämna Finland och åka till Sverige. Min mor hade tio munnar att mätta och när jag och min syster åkte fick hon två färre, säger Eine Johansson.
Kvinnorna som förändrat
Eine var inte bara den första kvinnliga polisen i länet. Hon var också den första kvinnliga ledamoten i polisföreningens styrelse - i hela landet.
Genom åren har allt fler norrbottniska kvinnor följt i Eine Johanssons fotspår och brutit ny mark för framtida generationer.
Till exempel blev Birgitta Svendén från Voullerim den första kvinnliga operachefen i landet år 2009. Samma år blev också Anna-Karin Broth, med rötter i Luleå, Sveriges första kvinnliga kommendörkapten och innan dess även den första kvinnliga chefen för stridsflyg.
Lägg även till Charlott Rehnman som blev den första kvinnliga domprosten i Luleå år 2013.
Ser sig som förebild
Senast Eine Johansson uppmärksammades i och med Internationella Kvinnodagen var för nära 25 år sedan.
I dag är hon strax över 80 år.
– Och vi får fortsätta att kämpa, säger hon om betydelsen av dagen.
Hon ser sig själv som en förebild, eller plog som Eine Johansson uttrycker det, men har aldrig haft någon egen inom polisväsendet.
– Men min mor var en sån otroligt stark person som ändå löste vardagen med tio barn och en alkoholiserad man. Så hon är min förebild, säger Eine Johansson.