Kvinnor som ger råd åt kvinnor
Kvinnor kan få hjälp i juridiska frågor via kvinnojouren i Luleå. Rådgivningen, som nu utökas, ges av tjejer som läser rättsvetenskap. - Jag får en chans att hjälpa utsatta människor, motiverar Kajsa Segerlund.
SKA VETA. Elina Louise Simma, Emma Engström och Kajsa Segerlund får samtal om villkor för skilsmässor samt skillnaden sambo/gifta och ytterligare frågor.
Foto: Eija Dunder
- Frågorna kan ofta gälla egendomsfördelning vid skilsmässa, skillnaden mellan att vara gift och sambo och så kan det gälla vårdnadsfrågor, säger Kajsa Segerlund.- Från början hade vi 35 samtal per år. I fjol kom det in 70. Vi har haft rådgivningen igång ett tillfälle per vecka. Nu utökar vi till två kvällar, måndagar och torsdagar, säger Eva Engman, kvinnojouren Iris i Luleå.Orter där det finns högre utbildning i juridik kan passa bra i sammanhanget, anser Eva Engman. Enligt henne är intresset stort från studerande för att sitta i telefonrådgivningen. För att väcka intresse bland studerande har information hållits och det har följts av specifik utbildning. Under hösten utbildades ett 20-tal personer.Män ringer också
Det har förekommit att män ringt, då i regel för att prata för någon bekant kvinnas räkning. Polisärenden, exempelvis frågor om anmälningar, kan visserligen hanteras men gäller det en kvinna som behöver prata ut efter en händelse lotsas samtalen över till andra delar av kvinnojouren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!