Vi har tidigare uppmärksammat våldsverkaren som redan i december 2024 dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård efter flera attacker mot obekanta och även efter att ha visat könet för en kvinnlig kollega på jobbet.
Men domen överklagades och på fri fot fortsatte mannen i 30-årsåldern med nya våldsdåd i Luleå.
I januari attackerade han en restauranggäst hårt bakifrån, slog en kvinna i 60-årsåldern och skallade en polis i samband med det tumultartade gripandet.
I samband med rättegången togs beslut om att mannen skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning och resultatet redovisades bakom stängda dörrar när förhandlingarna avslutades under torsdagen.
– Det framgick att han led av en allvarlig psykisk störning vid gärningarna och även vid själva undersökningen. Inte alls oväntat, säger åklagare Gabrielle Engström.
Mannen ansågs skyldig rörande alla tre åtalspunkter – två fall av misshandel samt våld mot tjänsteman – och Luleå tingsrätt dömde honom återigen till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, vilket innebär att vården inte kan avslutas utan att förvaltningsrätten tar beslut om det.
Han ska stanna i häktet i väntan på att domen verkställs och döms även till utvisning. I sammanhanget kan nämnas att mannen, som har varit asylsökande sedan 2015, redan i september 2024 fick ett utvisningsbeslut av Migrationsverket.
Försvarsadvokat Markus Ström är inte helt överraskad av tingsrättens beslut.
– Vi har bara fått domen muntligen ännu, så vi behöver gå igenom de skriftliga domskälen i lugn och ro nu.
Hur ställer han sig till utvisningsbeslutet?
– Han vill återvända till sitt hemland men motsätter sig återreseförbudet att kunna åka tillbaka till Sverige
Likaså protesterar mannen mot att kvarbli i häktet.
– När man förnekar brott brukar man inte vilja sitta häktad.
Kommer ni överklaga?
– Nja, möjligheterna att nå framgång med att överklaga häktningsbeslutet är lika med noll.
Hur länge mannen kommer finnas inom sluten rättspsykiatrisk vård framöver är svårt att säga, menar åklagare Gabrielle Engström.
– Generellt ska man få vård tills man anses vara frisk, även om vården kan övergå i öppen tvångsvård också.
Försvarsadvokaten tror dock att det kan bli en lång vistelse inom den slutna psykvården.
– Jag har haft klienter som har suttit inom sluten rättspsykiatrisk sedan 80-talet och endast en har till slut blivit utskriven, säger Markus Ström.