Läkarattack mot kassan

? Våra patienter drabbas av försäkringskassans inhumana inställning ? det kan vi inte acceptera. Det säger 16 distriktsläkare i Norrbotten i en debattartikel i Dagens Medicin. ? Försäkringskassans nya och strängare attityd får ­ibland mycket kännbara konsekvenser för våra patienter.

LULEÅ2006-04-27 06:00
Det är i senaste numret av tidningen Dagens Medicin som de 16 distriktsläkarna går till attack mot försäkringskassan och dess sätt att arbeta. Läkarna talar också om den roll som de säger att samhället försöker att ge dem.
- Som läkare ska vi stå på den den enskilde patientens sida och inte försöka balansera mellan patienten och något slags diffust ansvar för försäkringskassans ekonomi.

Samarbetet slogs sönder
Läkarna är mycket kritiska mot försäkringskassan och dess sätt att angripa de höga sjukskrivningstalen.
- Försäkringskassans regelverk slipas nu och tjänstemännen får gå på kurser för att lära sig att inte ta mänsklig hänsyn.
I sitt inlägg försöker distriktsläkarna hitta orsaken till de allt högre sjukskrivningstalen. Och de tror att de hittat svaret. I det sammanhanget talar de om vad som hände under 1990-talets ekonomiska kris.
- Under den perioden slogs den struktur sönder där försäkringskassan, arbetsförmedlingen och sjukvården samarbetade för att hjälpa människor med medicinskt betingade svårigheter på arbetsmarknaden att finna lämpliga arbeten.

Förbättrar inte hälsoläget
Distriktsläkarna tar som exempel den anpassningsgrupp som Luleå kommun hade i början av 1990-talet. Gruppen bestod bland annat av personalchefen, kommunalrådet och kommunens företagsläkare.
Om en person inte kunde arbeta på sitt ordinarie arbete försökte gruppen hitta andra arbetsuppgifter.
Läkarna konstaterar att gruppen inte finns kvar utan att anpassningsansvaret flyttats ned till den enskilda enheten. Och att det leder till att många som blir sjuka inte erbjuds andra typer av arbeten.
Efter att ha sagt detta kommer läkarna med ytterligare ett konstaterande:
- Det är uppenbart att försäkringskassans sätt att angripa de höga sjuktalen inte bidrar till att förbättra hälsoläget i befolkningen. Vad man nu i växande utsträckning försöker göra är att med polisiära metoder jaga förmenta fuskare.

Vettig rehabilitering
Sedan säger läkarna att de allt oftare får höra att försäkringskassan ifrågasätter deras intyg.
- Försäkringskassans chefer eller försäkringsläkare kan kanske inte föreställa sig vad det betyder att utan förvarning få reda på att man den senaste månaden inte haft något utkomst. Och det gäller människor som redan lever med små ekonomiska marginaler.
Distriktsläkarna slutar sin skrivelse med följande ord:
- De pengar som staten nu satsar för att halvera sjukskrivningarna fram till 2008 måste användas för att bygga upp vettig rehabilitering. Det finns exempel på stora industriföretag som gjort detta och det går att lära av dem.
De 16 distriktsläkare i Norrbotten som undertecknat debattinlägget i Dagens Medicin är: Björn Olsson, Meta Wiborgh, Jan Lehto, Mats Weström, Irma Strandberg, Göran Waller, Stefan Lundqvist, Kerstin Rönnblom, Kenneth Widäng, Peter Olsson, Bo Nielsen, Maria Truedsson, Ninni Ernstdotter, Andreas Fernandez Rosenke, Ann-Sofi Karlsson och Mattias Thurfjell.
Läs mer:
<STRONG><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1170505&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">Efterlyser samarbete,</A></STRONG> Norrbottens-Kuriren den 27 april, 2006.<BR><STRONG><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?ArticleID=1170835&amp;CategoryID=2764&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2&amp;ParentID=">"Vi lär våra anställda att vara empatiska", </A></STRONG>Norrbottens-Kuriren den 27 april, 2006.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om