Läkarbrist hotar länet

147 läkare i Norrbotten går i pension inom tio år. Det betyder att fyra av tio läkare försvinner.

LÄKARFLYKT HOTAR. "Landstinget måste hitta nya metoder att locka hit läkare - annars hotar                          läkarflykt", säger Jan Hillberger. Till vänster läkarkollegan Irina Ihnanovich.Foto: Mattias Forsberg

LÄKARFLYKT HOTAR. "Landstinget måste hitta nya metoder att locka hit läkare - annars hotar läkarflykt", säger Jan Hillberger. Till vänster läkarkollegan Irina Ihnanovich.Foto: Mattias Forsberg

Foto: Mattias Forsberg

Luleå2011-01-21 06:00

Fyrtiotalisterna är på väg att gå i pension. Av de 393 landstingsanställda läkarna kommer 71 att gå i pension under de närmaste fem åren. Ytterligare 76 kommer att gå i pension inom tio år.

Det betyder att 37 procent av läkarna i Norrbotten går i pension inom tio år.

- Det är ett stort problem att så många går i pension under så kort tid. Men vi delar problemet med övriga landsting - storstäderna undantagna, säger personalchefen Ingrid Stridfeldt.

Strategin klar
Hon säger att landstinget har en strategi för att locka fler läkare till länet. Där ingår att se till att få många AT-läkare till länet. Det handlar om de läkare som ska göra den så kallade allmäntjänstgöringen som görs när studierna är avslutade.

När de är klara med sin AT får de läkarlegitimation. Då återstår specialistutbildningen, ST.

- Vi har 183 ST-läkare i länet, alla har fasta tjänster. Vår förhoppning är att de vill stanna kvar här när de är färdigutbildade specialister.

Problem med läget
Ingrid Stridfeldt säger att det är svårt att få färdigutbildade läkare att flytta till länet. I det sammanhanget talar hon om länets geografiska läge som ett problem. Det försöker landstinget kompensera genom olika insatser.

Där ingår olika typer av förmåner som landstinget infört för att locka läkare till Norrbotten. Dit hör att läkarna kan få forska en del av arbetstiden.

Stridfeldt säger också att läkare i Norrbotten i genomsnitt har mycket bra löner jämfört med övriga landet.

Trots det är det brist på läkare. Och så har det varit under mycket lång tid. Nu ser Ingrid Stridfeldt en liten ljusning.

- Den kommande läkarutbildningen kommer få stor betydelse när det gäller läkarförsörjningen i länet. För under sin utbildning kommer många läkarstudenter att bilda familj och rota sig i länet.

Stridfeldt talar i det sammanhanget om hur lektorer ska anställas på Sunderby sjukhus för att ta hand om läkarstudenterna. Hon säger att läkarutbildningen kommer att leda till ökad forskning som i sin tur kommer att locka läkare att söka anställning på sjukhuset.

Att alla utbildningsplatser är fyllda under de tre första terminerna ser hon också som ett positivt tecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om