Mottagningen ligger ett kliv in från Smedjegatan. Väggarna går i varma färger, och påminner inte så mycket om ett sjukhus.
De har gjort det från grunden, allt från att beställa kompresser till att ragga lokal.
– Det var aldrig något jag hade tänkt när jag pluggade, att jag en dag skulle vara egen företagare, säger Agneta Åsén Engström, som är specialistläkare i hudsjukdomar.
– Tänk om vi hade vetat då, att vi skulle sitta här, säger Malin Persson Åhl, som är specialistläkare i allmänmedicin.
De träffades första gången 2001, på läkarutbildningen i Umeå. Under många år efter det hade de ingen kontakt utan gjorde karriär på varsitt håll.
Men så en dag 2022 blev de kollegor på läkarhuset Hermelinen i Luleå. Malin Persson Åhl hade lämnat Råneå hälsocentral efter tolv år och Agneta Åsén Engström hade lämnat hudkliniken på Sunderby sjukhus redan 2020.
Hur fann ni varandra, så pass att ni ville starta eget ihop?
– Jag tycker om Agneta, för det första. Det är en grundförutsättning. En jordnära person och en fantastisk doktor. Du skrattar och har roligt med dina patienter, säger Malin om sin kollega.
– Samma med dig, verkligen. Det skulle vara svårt att jobba med en kollega som man själv inte skulle kunna tänka sig att gå till, säger Agneta.
Det nya läkarhuset drivs genom ett avtal med Region Norrbotten. De har köpt varsin så kallad etableringsrätt, av vilka det finns ett begränsat antal i Sverige.
– Det är lite komplicerat. Men vi äger de som fysiska personer. När vi jobbade på Hermelinen hyrde vi in oss där. De läkare som har ett sådant avtal kan sälja det till en läkare inom samma specialitet. Man ska verka heltid på sin etableringsrätt, säger Agneta Åsén Engström.
Avtalet innebär ett nära samarbete med Region Norrbotten. Patienter kan remitteras vidare till regionen vid behov. Det går också att använda sig av exempelvis röntgen.
Eftersom vården är offentligt finansierad, blir patientavgiften 300 kronor och frikort gäller.
Hur vanligt är det att den här typen av verksamhet startar i Luleå?
– Det är inte så vanligt. Det finns en annan läkarmottagning av denna typ i Luleå. Och Hermelinen har funnits länge, och är etablerat. Det fanns en gynekolog som arbetade på det här sättet. Hon började hos Hasslers en gång i tiden, Birgit och Leo, som var kända profiler i stan. De hade etableringar. Leo var allmänläkare och Birgit gynekolog, säger Malin Persson Åhl.
Så, ni är nya Hasslers?
– Haha, ja nu blir det rubriker. "Nya Hassler-paret i stan", säger Agneta Åsén Engström.
Båda nämner friheten som en starkt bidragande orsak till att de valde att ta steget.
– Jag lägger mitt eget schema, bestämmer själv när jag är ledig och vilka kurser jag ska åka på. Jag bygger min egen verksamhet och styr min egen vardag, säger Agneta Åsén Engström.
En stor skillnad jämfört med att jobba inom exempelvis regionen är att de träffar många fler patienter nu, än de kunde göra som regionanställd.
– Det är helt fantastiskt. Jag får följa patienterna, det är kontinuitet. Det är roligt att jobba så. Både givande som läkare och för patienterna. Regionen är hårt ansträngt ekonomiskt, det är tufft. Där ska man träffa patienten och helst inte se dem igen, om man ska vara krass. Visst ska vi inte gödsla med återbesök här heller, men jag kan välja att ta tillbaka patienterna och stämma av. Man får en helt annan erfarenhet av de mediciner som används säger Agneta Åsén Engström.
Malin Persson Åhl håller med, och fyller i:
– Man blir en bättre doktor. Man får ett kvitto, funkar det här eller inte? På en vårdcentral var det lite så att hör av dig om det inte funkar. Och hur lätt är det? De får ringa och ringa, och återbesöket blir förmodligen inte hos samma doktor, säger hon.
Planen är att anställa en undersköterska, som kan hjälpa till att ta emot patienter och assistera läkarna.
– Vi är också öppna för kollegor, läkare. Helt klart, säger Agneta Åsén Engström.
Tror ni att det finns underlag nog, med patienter?
– Det är inte så att det är brist på patienter. Jag är inte orolig, säger Malin Persson Åhl.