Läkarvikarierna jobbade dygnet runt

En läkarvikarie arbetade dygnet runt i en månad i Gällivare i somras. Fem andra narkosläkare arbetade dygnet runt i två veckor.

FARLIGT. Robert Svartholm är huvudskyddsombud och starkt kritisk till att låta läkarna arbeta dygnet runt. "Det påverkar patientsäkerheten", säger han.

FARLIGT. Robert Svartholm är huvudskyddsombud och starkt kritisk till att låta läkarna arbeta dygnet runt. "Det påverkar patientsäkerheten", säger han.

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2010-10-20 06:00
Läkarföreningen och huvudskyddsombudet har slagit larm till landstingsledningen om läkarvikariernas arbetstider i Gällivare i somras. Dessutom har man anmält det inträffade till Arbetsmiljöverket. I anmälan talas om "arbetstidsbrott och att patientsäkerheten är hotad".Enligt huvudskyddsombudet Robert Svartholm ligger sparkrav bakom sjukhusledningens agerande. Han säger att det var det som fick dem att anlita ett bemanningsföretag för att råda bot på bristen på narkosläkare under sommarmånaderna.Extremt låg bemanning
- Man bemannade extremt lågt. Det klarade man genom att låta doktorerna arbeta dygnet runt. Svartholm säger att i schemat ingick att läkarna arbetade dag och därefter hade jour till morgonen därpå då de skulle arbeta dag. Arbetspassen pågick mellan en och två veckor, i ett fall i en dryg månad.- En läkare som har beredskap ska klara svåra olyckor och akuta utryckningar. För att klara det krävs att man är osedvanligt skärpt. Och det klarar man någon natt eller två men inte vecka ut och vecka in.Stressande och irriterade
Robert Svartholm säger att långa arbetspass gör att läkarna blir stressade och lättirriterade. Och kan fatta felaktiga beslut. Svartholm talar också om hur läkarna skäller ut underordnade som en följd av sin trötthet. Han säger att underläkarna ofta inte vågar rådfråga dem om olika problem.- Allt detta kan leda till att läkarna fattar felaktiga beslut och därför påverkas patientsäkerheten.Det var för en och en halv månad sedan som Läkarföreningen skickade in sin anmälan till landstinget och Arbetsmiljöverket. Än har han inte hört någonting.Kuriren har bett landstingsdirektören Elisabeth Holmgren kommentera det inträffade.. Hon säger att hon inte är uppdaterad i frågan men att utredning pågår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om