Landshövding Per-Ola Eriksson är polisanmäld. Anmälan är gjord av en anonym person som menar att Erikssons uppmärksammade agerande kring strandskyddet är rena tjänstefelen.
Eriksson har enligt anmälan medvetet fattat beslut som strider mot svensk lagstiftning, trots inrådan från sina sakkunniga tjänstemän. "Detta har han gjort, inte genom misstag eller oaktsamhet, utan fullt medveten om vad han gör", som det står i polisanmälan.
- Ibland får man kritik för att göra för lite och ibland för att man gör för mycket, säger P-O Eriksson med ett skratt.
Inte orolig
Landshövdingen kände inte till att han var polisanmäld.
- Nej, men jag är inte orolig, inte det minsta. Jag är trygg med besluten som dessutom är förankrade uppåt, säger Eriksson.
Han berättar att länsstyrelsen fått kritik för att vara alltför restriktiv i sin bedömning av strandskyddsbestämmelserna, inte bara från kommuner och enskilda i Norrbotten utan även från regeringen.
- Regeringen vill att vi tillämpar bestämmelserna mer i enlighet med syftet med förändringen av lagen. Och då blir det landshövdingen som får ta tag i det, säger P-O Eriksson.
Landshövdingen har i sju fall kört över sina tjänstemän och beviljat dispens från strandskyddet. Det rör bygglov i Pajala, Kiruna, Boden, Arjeplog och Arvidsjaur.
Avvikande mening
I samtliga fall har tjänstemännen anmält avvikande mening och skriftligen påtalat att det "saknas särskilda skäl för att bevilja strandskyddsdispens".
Som Kuriren berättat har Naturskyddsföreningen JO-anmält P-O Eriksson. Den har även överklagat fyra av de sju fallen till mark- och miljödomstolen
- Det är jättebra att detta överprövas och diskuteras, säger Eriksson.
Anmälaren trycker hårt på att strandskyddet regleras i lag och att det inte finns utrymme för egna tolkningar och olika regler i olika delar av landet. Men du håller inte med?
- Nej, förhållandena är olika i landet och det krävs inte samma restriktioner överallt, här finns ju gott om utrymme. Vi har att väga samman olika faktorer, inte bara miljö utan även sociala och ekonomiska faktorer och försöka nå en hållbar utveckling, säger Eriksson.
River upp beslut
Det fall som anmälaren finner särskilt anmärkningsvärt är ett bygglov från Arjeplog. Där nekar länsstyrelsen först kommunen dispens från strandskyddet men Eriksson river upp beslutet efter en personlig vädjan från kommunalrådet i Arjeplog.
P-O Eriksson säger att när länsstyrelsen får sådan kritik för att neka dispenser från strandskyddet är det länsledningens ansvar att ta över besluten.
Polisen bekräftar att de fått anmälan. Denna ska lämnas till åklagare som fattar beslut om att inleda en förundersökning eller inte.