Landshövdingen polisanmäld

Det är ett brott mot lagen att ge dispenser från strandskyddet och trotsa sakkunskapen.Det menar en person som anmäler landshövdingen för tjänstefel.

BYGGA VID VATTEN. Nästan alla vill bo nära vatten men miljölatgen säger att det är viktigare att skydda stränderna från exploatering och för det rörliga friluftslivet. I Norrbotten finns det plats för båda intressena menar landshövdingen.

BYGGA VID VATTEN. Nästan alla vill bo nära vatten men miljölatgen säger att det är viktigare att skydda stränderna från exploatering och för det rörliga friluftslivet. I Norrbotten finns det plats för båda intressena menar landshövdingen.

Foto: Linda Wikström

Luleå2011-06-28 06:00

Landshövding Per-Ola Eriksson är polisanmäld. Anmälan är gjord av en anonym person som menar att Erikssons uppmärksammade agerande kring strandskyddet är rena tjänstefelen.

Eriksson har enligt anmälan medvetet fattat beslut som strider mot svensk lagstiftning, trots inrådan från sina sakkunniga tjänstemän. "Detta har han gjort, inte genom misstag eller oaktsamhet, utan fullt medveten om vad han gör", som det står i polisanmälan.

- Ibland får man kritik för att göra för lite och ibland för att man gör för mycket, säger P-O Eriksson med ett skratt.

Inte orolig
Landshövdingen kände inte till att han var polisanmäld.

- Nej, men jag är inte orolig, inte det minsta. Jag är trygg med besluten som dessutom är förankrade uppåt, säger Eriksson.

Han berättar att länsstyrelsen fått kritik för att vara alltför restriktiv i sin bedömning av strandskyddsbestämmelserna, inte bara från kommuner och enskilda i Norrbotten utan även från regeringen.

- Regeringen vill att vi tillämpar bestämmelserna mer i enlighet med syftet med förändringen av lagen. Och då blir det landshövdingen som får ta tag i det, säger P-O Eriksson.

Landshövdingen har i sju fall kört över sina tjänstemän och beviljat dispens från strandskyddet. Det rör bygglov i Pajala, Kiruna, Boden, Arjeplog och Arvidsjaur.

Avvikande mening
I samtliga fall har tjänstemännen anmält avvikande mening och skriftligen påtalat att det "saknas särskilda skäl för att bevilja strandskyddsdispens".

Som Kuriren berättat har Naturskyddsföreningen JO-anmält P-O Eriksson. Den har även överklagat fyra av de sju fallen till mark- och miljödomstolen

- Det är jättebra att detta överprövas och diskuteras, säger Eriksson.

Anmälaren trycker hårt på att strandskyddet regleras i lag och att det inte finns utrymme för egna tolkningar och olika regler i olika delar av landet. Men du håller inte med?

- Nej, förhållandena är olika i landet och det krävs inte samma restriktioner överallt, här finns ju gott om utrymme. Vi har att väga samman olika faktorer, inte bara miljö utan även sociala och ekonomiska faktorer och försöka nå en hållbar utveckling, säger Eriksson.

River upp beslut
Det fall som anmälaren finner särskilt anmärkningsvärt är ett bygglov från Arjeplog. Där nekar länsstyrelsen först kommunen dispens från strandskyddet men Eriksson river upp beslutet efter en personlig vädjan från kommunalrådet i Arjeplog.

P-O Eriksson säger att när länsstyrelsen får sådan kritik för att neka dispenser från strandskyddet är det länsledningens ansvar att ta över besluten.

Polisen bekräftar att de fått anmälan. Denna ska lämnas till åklagare som fattar beslut om att inleda en förundersökning eller inte.

Syftet med strandskyddet är att trygga förutsättningarna för allmänhetens friluftsliv och att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtlivet. Strandskydd råder vid havet och vid insjöar och vattendrag. Skyddet gäller land- och vattenområdet 100 meter från strandlinjen.

Särskilda skäl för strandskyddsdispens:

Att området redan tagits i anspråk så det saknar betydelse för strandskyddets syften.

Uppförande av komplementbyggnad i nära anslutning till huvudbyggnaden.

Uppförande av ersättningsbyggnad.

Att den aktuella platsen är avskuren från stranden och därför saknar betydelse för allmänhetens friluftsliv.

Anläggning avsedd för det rörliga friluftslivets behov eller anläggning vars funktion måste ligga vid vatten; båthamnar, båtbryggor, båthus, pirar m.m.

Området behövs för att tillgodose ett mycket angeläget intresse, allmänt eller annat.

Tjänstefel är ett brott enligt svensk rätt 20 kapitlet 1 paragrafen i brottsbalken. Det innebär ett åsidosättande, av slarv eller uppsåt, vid myndighetsutövande, av vad som gäller för uppgiften.

Åtal och fällande dom leder till böter eller fängelse i upp till två år, men vid grovt tjänstfel kan fängelse i upp till sex år utdömas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om