Han är chef för primärvården i länet och berättar att arbetet med att strama ut förskrivningarna av droger inleddes 2010. Detta efter ett antal uppmärksammade dödsfall i samband med överdoser.
– Det blev startskottet. I dag har vi en tydlig ambition att inte bidra till missbruk för ju mer droger det finns i samhället desto större risk att de hamnar i fel händer, säger Weström.
Receptbelagda droger läcker dock ut till missbrukare. Ibland säljs den av personen som fått drogen föreskriven eller så stjäls den. Landstinget har inte stoppat allt från att nå missbrukare men lyckats bra med bensodiazepiner.
– Läkare får inte skriva ut dessa droger till okända patienter, alltså i jourlägen. Om det ändå sker ska det vara i små doser med en uppmaning till personen att söka sin egen läkare. Dessutom följer vi utskriften av beroendeframkallande medel ända ned på läkarnivå, säger Weström.
Den förskrivna benson har dock ersatts av insmugglad eller hemtillverkad ("blåbär"). Den förs som andra droger in genom smuggling eller köps in från nätet.
Kuriren har även talat med socialförvaltningen om missbruket bland "unga vuxna"..
– För mig är spice det stora gisslet, säger Johan Lodin på Öppen ingång.
Det går fort i dag, hur kan föräldrar se varningstecknen?
– Den klassiska frågan. Det är inte lätt men min erfarenhet är att man ska ge akt på nya vanor, nya bekanta parat med skoltrötthet och håglöshet. Problemet är ju att detta också är typiska tonårsbeteenden. Var nyfiken men undvik överkontroll, det slår tillbaka. Men en varning är om ens barn blir haffad av polisen, även om det släpps sedan. Det kan tyda på att det finns i utkanten av ett drognätverk, säger Lodin.