Landstinget uppger att man tar hand om de drygt 20.000 personer som listat sig som patienter på de tre privata vårdcentralerna. Det rör sig om 11.000 personer i Luleå och övriga i Piteå och Boden.
Samtidigt har semesterperioden inletts och landstingets primärvård är inriktad på vård av akut sjuka. Man har heller ingen klar bild av hur många av de 20.000 som är behov av vård just nu.
– Vi ser gärna att de drivs vidare under en övergångsperiod, säger Kristian Damlin, beställarchef på landstinget.
Han har begärt att konkursförvaltaren Anders Bergman från Acordscentralen i Umeå ska hålla de tre vårdcentralerna öppna i "två till fyra veckor". Bergman säger att han ska undersöka möjligheterna av fortsatt drift.
– Men det är alldeles för tidigt att uttala sig mer om saken nu, vi har precis börjat arbeta, säger han.
Konkursförvaltaren kan även försöka sälja de tre vårdcentralerna
Landstingsrådet Kent Ögren (S) tillbakavisar anklagelserna från Sensia och den borgerliga oppositionen om att landstinget dragit ned vårdpengen för att tvinga de privata vårdcentralerna ned på knä.
– Jag är ingen älskare av det privata vårdvalet men det är trams, säger han.
Ögren säger att landstinget visserligen minskat anslagen med två procent per år sedan 2010 men att detta varit känt av alla. Det gäller även årets neddragning på 13 procent som beror på att kommunerna tagit över hemsjukvården.
– Så det har funnits alla möjligheter att ställa om. Och nästa år blir det ingen besparing, säger han.
Mattias Karlsson (M) håller inte med och kräver ett nytt ersättningssystem.
– Landstingets upplägg innebär att de privata vårdgivarna inte kan konkurrera på rättvisa villkor, menar han.