Landstingshuset får fjärrvärme

Landstingshuset ska värmas med fjärrvärme i stället för direktel. Arbetet med att riva ut alla element och dra in rör och installera vattenelement har just inletts.
- Vi räknar med att spara 900.000 kronor per år, säger Mats Isaksson som är fastighetsförvaltare.

LULEÅ2006-08-11 06:00
Landstingshuset har 220 arbetsrum plus konferenslokaler. I samtliga rum finns det i dag tre elradiatorer. De ska tas bort och ersättas med ett vattenelement. I arbetet ingår också att dra nya rör till och från de nya elementen.

Halva priset
- Huset byggdes på 1970-talet och då var elpriset lågt. Därför valde man elvärme. Nu är läget ett helt annat, vårt pris för elvärme ligger på 60 öre kilowatt, med fjärrvärme blir priset ungefär hälften, säger Mats Isaksson.
Nu genomförs flera energi- besparande åtgärder i landstingshuset. Där ingår att byta ut samtliga lysrörsarmaturer. Det handlar om att minska antalet lysrör per rum från dagens åtta till tre per kontorsrum.

Hoppas på bidrag
- Den belysning som finns i dag är inte anpassad för att vi arbetar med datorer. Dessutom sparar vi pengar genom att minska antalet lampor, säger Isaksson.
Sensorer ska också sättas upp i trapphus så att lamporna bara lyser när någon går i dem. Samma sak gäller garage och andra utrymmen.
- Vi investerar också i ett mer effektivt ventilationssystem, allt för att minska våra kostnader, säger Mats Isaksson.

Byta ut lysrör
Kostnaden för att dra in fjärr-värme och byta ut lysrörsarmaturen beräknas till omkring tolv miljoner kronor. Landstinget hoppas få ett bidrag från staten på 30 procent av kostnaden, om det beviljas stannar investeringen på 8,4 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om