Lång väntan på ambulans

Glesbygdsverket visar i en rapport att över 50.000 svenskar bor så ensligt att de inte kan nås inom 30 minuter med ambulans. De bor i skogsbygder och i fjällvärlden. Skärgårdsbefolkningen på öar utan landförbindelse har också problem.
I Norrbotten är det drygt 17.000 personer som måste vänta mer än en halvtimme på hjälp. Det är högsta siffran i hela landet.

LULEÅ2007-01-27 06:00
Stig Holmberg, länsansvarig för ambulanssjukvården i länet, är inte förvånad.
- Vad Glesbygdsverket kommit fram till stämmer med våra egna siffror. Norrbotten är till ytan ett stort län. Vi har 15 ambulansstationer, varav två i Kiruna, 27 ambulanser i gång på dagtid och 24 nattetid. Jämfört med andra landsting är det ganska mycket resurser, anser Stig Holmberg. Dessutom finns ambulanshelikopter.
Merparten av befolkningen i Norrbotten kan dock nås inom tio minuter, enligt rapporten. Det gäller 75,9 procent av norrbottningarna. Rikssiffran är 81 procent. Jämtland har den mest spridda befolkningen. Endast 60,3 procent får ambulansen inom tio minuter.
Här i länet är det 12,4 procent som kan nås mellan tio och 20 minuter. Intervallet 20-30 minuter gäller 4,8 procent. De drygt 17.000 personer som får vänta längst, över 30 minuter, motsvarar 6,9 procent. Rikets siffra är 0,6 procent.

Ökning i Luleå
Enhetschef Stefan Wahlström i Luleå uppger att inom stadskärnan kan alla invånare nås inom fem minuter. Vid ett larm med prio ett, det vill säga livshotande tillstånd, ska ambulansen bemannas och lämna stationen inom 90 sekunder. Prio två gäller patienter som behöver en brådskande transport men ändå inte räknas som lika allvarligt som prio ett. Prio tre är mestadels patienter som varit sjuka länge och ska till sjukhuset. Där är det inte så bråttom.
Ambulansutryckningarna i Luleå har ökat efter att ha varit relativt jämna de senaste åren.
- Från den 1 november fram till nu har vi märkt en ökning från 14,5 till 17 körningar per dygn, uppger Stefan Wahlström.

Ingen förklaring
Det är en 17-procentig ökning som han inte har någon förklaring till.
- Nej, vi kan inte se någon speciell ökning av någon sjukdomsgrupp eller annat, så vi har inte riktigt hittat förklaringen. Ökningen har pågått i mer än två månader och inte ändrats. Annars kan det vara tillfälliga ökningar under några dagar eller någon vecka men nu håller den i sig.
Tänkbara orsaker kan vara ökat antal olyckor, i trafiken, i hemmen eller ute, misshandel eller andra våldsbrott, en växande eller åldrande befolkning, ökat antal svårt sjuka, men Stefan Wahlström har inget svar.
- Om ökningen fortsätter måste vi titta närmare på orsaken, förklarar han.

10.000 larm om hjärtat
Ibland är det särskilt bråttom. Varje år får SOS Alarm in 10.000 larm om hjärtstillestånd, enligt tidningen Dagens Samhälle.Vart och ett är en kamp med tiden. Den drabbade som inte får undsättning kan dö inom tio minuter. Varje sekund är viktig med tanke på risken för syrebrist i hjärnan. De långa utryckningstiderna i Norrbotten är därför extra bekymmersamma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om