Längre resa och lägre pris
För 25 år sedan var bären i skogen den norrbottniska penninghobbyn. I dag kommer tusentals bärplockare från andra sidan jordklotet. Trots att - eller snarare på grund av - att bärpriserna nu är lägre.
Plockarna i Norrbotten räknas i tusental och bor i turistanläggningar, hus och nedlagda skolor som bärköpare köpt in. Senaste åren har plockare i Norrbotten i stor omfattning bott på campingar i Älvsbyn och östra Norrbotten samt i hus i byar som Lakaträsk, Kåbdalis, Mårdsel, Moskosel, Lansjärv och Gyljen.Det är alltså de visumpliktiga utländska plockarna utanför EU-villkoren, som organiserat plockar bär, som ska ha arbetstillstånd.Bärköparen står för mat, boende och i vissa fall bilar. Plockarna anställs emellertid i utländska bemanningsföretag och bärköparen betalar dit för utförd tjänst. Skulle uppköparen köpa bär direkt av organiserade plockare inträder arbetsgivaransvaret och skyldighet att dra inkomstskatt. Bemanningsföretagen tillkom efter Skatteverkets och bärbranschens träta om arbetsgivaransvaret.Ordna upp
Bärbranschföreningen SBIF kräver att bärföretag ordnar försäkringar, acceptabelt boende samt biltransporter (asiater) åt plockare från visumpliktiga länder. Avtal med grossist ska visas. Ett bärföretags uppgifter går in i kvoten för hur många som maximalt kan få komma och plocka bär i Sverige.Öststatsplockare kör alltjämt bil till Sverige och i bärskogen. Plockare från Thailand anlitar branschföretags bilar och uppges själva betalat resan till Norrbotten. Cirka 10.000 kronor per person nämns som reskostnad.Under 1980-talet tjänade svenska lokalbefolkningen pengar på bär. En del tog semester och 1983 betalades åtminstone 25 kronor per kilo för lingon.Fast livsmedelsbranschen tog ett fast grepp om prissättningen. Priserna sjönk, svenskarna tröttnade.Konserver och takräcke
Plockare från östra Europa strömmade till landet inte minst sedan Berlinmuren fallit. De kunde åka ut i skogen vid sextiden och återkomma sent på kvällen. Polacker sågs ha med sig fiskkonserver i mängder för att slippa köpa mat.Det fanns samtidigt berättelser om plockare som gjorde annat än att söka bär. En del drack bara. I och med omfattande stölder från vissa plockare fick den utländska kåren dåligt rykte.Att öststatsplockare minskat i antal och ersatts av asiater förklaras av branschen med att det blivit bättre tider i östra Europa. En bärhandlare berättar att polacker plockar på semestern och sedan åker hem.Förekommande priser i år är nio kronor kilot för lingon, 20 kronor för blåbär och 45 för hjortron.
Enligt Skogsbärbranschens intresseförening plockas årligen 10.000-20.000 ton vilda bär för att säljas. Utöver det plockas det till husbehov.Det som plockas motsvarar en liten del av vad som finns. Redan för 30 år sedan bedömdes det årligen produceras 500.000 ton vilda bär i Sverige. Med stor variation mellan åren.Tre fjärdedelar av de bär som växer i skogen finns i Norrland.Stora bärgrossister är Polarica i Haparanda och Olle Svenssons i Sydsverige, med kopplingar till Finnerödja. Därtill finns grossisten Blåtand i Mellannorrland. I grossistledet finns viss vidareförädling.I ledet under finns ett antal bärköpare som köper visumpliktiga plockares bär och därtill bäruppköpare som köper av den som råkar komma förbi, eller via särskilda kontakter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!