Lärarlegitimation hotar små skolor

Det blir dyrare och svårare att lägga scheman och att ge lärare heltidsjobb. Och små skolor hotas av nedläggning - så kommer lärarlegitimationen att slå.

Luleå2013-03-18 06:00

Skolchefen Karina Pettersson Hedman har informerat politikerna i kommunledningen om vilka effekter lärarlegitimationen får i Luleå.

Reformen syftar till att höja undervisningens kvalitet och läraryrkets status men kommer att ställa till det för landets kommuner, åtminstone initialt.

- Det är ett jättestort bekymmer. Det är positivt för eleverna och i grunden ett bra förslag. Men det blir ett komplicerat pussel för varje skola och mycket svårt att uppfylla till 100 procent, säger hon.

Få med behörighet
Problemen är många men bottnar i att det finns för få lärare med behörighet i många ämnen. Eftersom lärarna i fortsättningen måste ha rätt behörighet för att få undervisa och sätta betyg begränsas alternativen kraftigt.

- Ett exempel - en skola har en lärare med behörighet i bild och geografi. Den läraren slutar och vi får bara tag i en bildlärare som även är behörig i matematik. Den kompetensen är redan fylld och vi måste även anställa en lärare behörig i geografi. Två i stället för en och båda på halvtid eller högre kostnader om skulle anställa båda på heltid utan att ha undervisningsunderlag, säger Karina Pettersson Hedman.

Detta sätter käppar i hjulen för kommunens ambition att erbjuda alla som vill heltidsjobb. Det innebär även att lärare i högre grad än i dag kan tvingas undervisa på ett flertal skolor.

Lärare med smal behörighet får bekymmer, de kommer att få svårare att få tjänster och det gäller särskilt heltid.

- Enskilda lärare kan behöva se över sin kompetens, säger skolchefen.

Värst för små skolor
Än värre blir det för små skolor, få klasser ger lite undervisningstid i varje ämne och kan resultera i att de flesta lärarna är där väldigt liten del av sin tjänst.

- Men det går inte att hålla igång en skola med ambulerande lärare. Det måste finnas en grundbemanning för att en skola ska fungera. Små skolor kommer att få det bekymmersamt, säger Pettersson Hedman.

Anders Wallgren är rektor för en liten skola, Benzeliusskolan i Bensbyn. Han är minst lika orolig som sin chef.

- Det ser ut som om många lärare får flacka runt på olika skolor och det är ju en tillbakagång rent pedagogiskt, säger han.

Han befarar att problemen kan växa, det utbildas för få lärare i dag och de äldre behöriga lärarna pensioneras i snabb takt.

- Det måste bli dispenser även efter 2015. De behöriga lärarna är redan i dag för få, det är ännu färre i utbildning och vissa kompetenser saknas. Detta ska vara klart 2015, det är ju snart. Du kan dra dina egna slutsatser, säger
Anders Wallgren.

Lärarlegitimation
Från den 1 december 2013 måste lärare vara legitimerad för att kunna anställas utan tidsbegränsning och det är endast lärare med legitimation som får undervisa och sätta betyg i grundskola och gymnasium.
De lärare som har ett examensbevis för lärar- eller förskollärarexamen före 1 juli 2011 räknas som befintlig lärare. De måste dock också ordna legitimation men har dispens till 1 juli 2015 (1 december 2013 om man byter tjänst).
De lärare som tagit examen efter 1 juli 2011 eller senare måste genomgå en introduktionsperiod på minst ett läsår och även få ett lämplighetsintyg från rektor.
Lärare utan legitimation kan anställas högst ett år i taget men bara om det inte finns en legitimerad lärare att tillgå.
Vissa lärare är undantagna, som yrkeslärare och lärare i modersmål.
Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om