Det är 18 biståndshandläggare på myndighetssektionen, enhet äldre, vid socialförvaltningen i Luleå som i en skrivelse daterad i maj slår larm om sin svåra situation och kräver åtgärder från ledningen.
De arbetar bland annat med att behandla ansökningar från äldre och anhöriga om exempelvis stöd i hemmet eller plats på äldreboenden.
Situationen beskrivs som kaotisk. Redan i mars 2016 skrev man till ledningen och påtalade behovet av förändring i arbetsmiljön. Nu har läget förvärrats ytterligare.
Det förändringsarbete som inletts upplevs som en belastning på grund av bristande planering, avsaknad av utvärdering och möten där allt redan är bestämt i förväg.
I sin skrivelse beskriver handläggarna en hög arbetsbelastning, underbemanning och en oerhört stark press som de känner i sitt arbete. Resultatet blir sömnstörningar, magbesvär, högt blodtryck och andra åkommor som orsakar sjukskrivningar.
Sedan 2016 har 14 av 20 handläggare av olika skäl slutat.
I slutändan resulterar detta i orimligt långa väntetider för brukarna och deras anhöriga. I vissa fall är väntetiderna ett halvår eller mer från det att ansökan kommer in till att en handläggare kan göra ett hembesök och hantera ansökan, enligt skrivelsen.
Följden blir att hemsituationerna hinner eskalera och bli otrygga, och att det förebyggande arbetet aldrig kan genomföras. Handläggarna tvingas prioritera hårt.
Carin Johansson, tf verksamhetschef vid socialförvaltningen, berättar att en del åtgärder vidtagits innan sommaren.
– Man har haft en planeringsdag där man tagit fram en handlingsplan, tittat på sommarplaneringen och bemanningen, fördelat vissa arbetsuppgifter till andra och även gjort en risk- och konsekvensanalys.
Under sommaren har bemanningen tillfälligt lösts genom att fyra studenter anställts.
– Situationen är något bättre nu men visst är det alarmerande. Det här jobbet fortsätter till hösten. Kortsiktigt gäller det att hitta folk så att vi får verksamheten att rulla, och på längre sikt måste vi få ordning på arbetsmiljön så att vi kan hitta behörig personal och få enheten att fungera bättre, säger Carin Johansson.
Norrbottens Media har varit i kontakt med flera av handläggarna som undertecknat skrivelsen, men ingen vill medverka med namn.