Laxen ökar – älven går mot strömmen

Råneälven är den stora glädjekällan när det gäller årets laxuppgång i Norrbotten.

Brändbergsfallet mellan Gunnarsbyn och Mårdsel i Råneäälven hyser en fin laxpool. Rätt dag kan du se laxen vandra uppför fallet via hällorna.

Brändbergsfallet mellan Gunnarsbyn och Mårdsel i Råneäälven hyser en fin laxpool. Rätt dag kan du se laxen vandra uppför fallet via hällorna.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2018-10-23 19:18

Vid räknaren i Gunnarsbyn har 4 200 laxar passerat, vilket är mer än dubbelt så många som i fjol. Medelvärdet är på drygt 1700 laxar.

– Det är ingen hundraprocentig siffra eftersom man använder ekolodsräknare men helt klart är det en kraftig ökning, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen.

Däremot har fisket varit sämre, men det beror på lågt vatten och höga temperaturer, enligt Blomkvist.

– Det som är extra glädjande med Råneälven är att man har en väldigt ansvarsfull förvaltning, vilket innebär att 99 procent av laxen som stiger också går till lek.

För länets andra älvar med vild laxstam är det dystrare. Räknaren i Kattilakoski i Torneälven har noterat 46 000, vilket är under medelvärdet på 54 000 och långt ifrån rekordsiffrorna på omkring 100 000 laxar, som bland annat noterades 2014.

Vid laxtrappan i Jokkfall i Kalix älv har 7 000 laxar passerat, vilket är ett medelvärde men inte ens hälften av den stigning som noterades 2013 (drygt 15 000). Och i Sikfors i Pite älv har bara drygt 1 400 laxar passerat. Trenden har varit nedgående de senaste två åren. I Lina älv har 700 laxar stigit (medelvärde) medan Ängesån inte har någon statistik.

– Siffran i Kalix älv kan man absolut inte vara nöjd med. När det gäller Pite älv ska man veta att den laxförande sträckan inte alls är speciellt stor men visst borde älven producera mer, säger Blomkvist.

Två positiva noteringar till sist:

1) Antalet rapporter om sjuka och döda laxar har varit väldigt få.

2) Nya regler stoppar det polska tjuvfisket i Östersjön. Kvoterna för yrkesfisket i Sverige är oförändrade 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om