Legionella på vård- och omsorgsboenden

Legionella på totalt tolv vård- och omsorgsboenden i Luleå.

Smittas genom vattnet. Legionella sprids genom att man andas in små vattendroppar i luften, exempelvis från en dusch.

Smittas genom vattnet. Legionella sprids genom att man andas in små vattendroppar i luften, exempelvis från en dusch.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Luleå2016-02-02 14:03

Läs mer: Oklart när legionellautbrottet åtgärdas

I samband med stickprovskontroller har Luleå kommuns miljö- och byggnadsförvaltning upptäckt förhöjda värden av legionella vid tolv vård- och omsorgsboenden.

– Legionella finns alltid i vatten och går aldrig att få bort helt men det ska vara i acceptabla nivåer, säger Jakob Pettersson, miljöinspektör i Luleå kommun.

Legionella sprids genom att man andas in små vattendroppar i luften, exempelvis från en dusch.

Luleå kommun ska vidta olika åtgärder med anledning av de förhöjda värdena. Alla vattenledningar ska spolas igenom, det ska kontrolleras att det är rätt temperatur i vattnet och alla duschslangar och munstycken ska gås igenom.

– Det är ingen fara för våra äldre på boendena. Det är inte farligt att dricka vattnet och det smittar inte mellan personer, säger Gabriella Sjöström, verksamhetschef för vård och omsorg i Luleå kommun.

Provtagning kommer att ske löpande vid alla vård- och omsorgsboenden tills legionellan är i rätta nivåer.

Följande vård- och omsorgsboendena har förhöjda värden: Antnäs, Baldersgården, Bergstaden, Bergviken, Forsbacka, Fyren korttidsboende, Lulsundet, Midskogen hus A, Sundsgården, Ängsgården, Örnen hus A och C.

Legionella

Legionellabakterier finns naturligt i vatten men reduceras till låga nivåer i vattenverk. Olämpliga installationer i fastigheter kan leda till att legionella förökar sig. Legionella orsakar bl a legionärssjuka, som är en form av lunginflammation. Legionellabakterier sprids via luftaerosoler till exempel vid dusch, inte genom att man dricker vattnet.

Legionellabakterier trivs bäst i stillastående vatten vid temperaturer kring 40 grader Celsius. Då kan de föröka sig till farliga halter. Detta innebär att problem med legionella i första hand uppstår i en fastighets varmvattensystem. Enligt Boverkets byggregler måste varmvattnets temperatur vara lägst 50 grader Celsius vid varje tappställe. Det innebär att temperaturen ut från varmvattenberedaren måste vara högre för att man säkert skall undvika tillväxt av legionella.

Legionärssjuka, som är en form av lunginflammation, orsakas av bakterier inom familjen Legionella. Människor kan drabbas av legionärssjuka genom att andas in vattendimma med Legionellabakterier. Att dricka vatten är däremot inte farligt. Vattendimma kan bildas överallt där vatten tappas ur ledningsnät.

Legionellabakterier kan även orsaka pontiacfeber, som är en influensaliknande sjukdom. Det är oklart varför vissa människor får legionärssjuka och andra pontiacfeber.

Källa: Svenskt vatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om