Lenita Ericson: "Inte för evigt stängd dörr"

Lenita Ericson, S-ordförande i stadsbyggnadsnämnden, håller dörren öppen för en ny stadsarkitekt i Luleå. Men hon ser också en polarisering i debatten.– Dels finns de som menar att vacker arkitektur inte blir dyrare, dels finns en byggbransch som tänker just så, säger Luleås blivande kommunalråd.

DÖRREN ÖPPEN. Lenita Ericson, blivande socialdemokratiskt kommunalråd, utesluter inte att Luleå får en ny stadsarkitekt. "m bilden utåt är att vi saknar rätta kompetensen, då är det inte bra", säger shon.

DÖRREN ÖPPEN. Lenita Ericson, blivande socialdemokratiskt kommunalråd, utesluter inte att Luleå får en ny stadsarkitekt. "m bilden utåt är att vi saknar rätta kompetensen, då är det inte bra", säger shon.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2017-10-14 06:30

Titeln stadsarkitekt försvann från Luleås kommunförvaltning efter årsskiftet 2014-2015, när miljökontoret, stadsbyggnadskontoret och tekniska förvaltningen upphörde och planverksamheten övergick i nya stadsbyggnadsförvaltningen.

Lenita Ericson, stadsbyggnadsnämndens ordförande och efter årsskiftet nytt andra kommunalråd, menar att byggentreprenörer, arkitektkontor och andra i stället bjuds med i den så kallade Byggdialogen, från översiktsplanering till bygglov.

– I stället för att en enda person sätter prägel över dessa frågor vill vi att så många kompetenser som möjligt ska arbeta med stadens utveckling och utformning.

Hur starkt mandat kommunens plan-, landskaps- och bygglovsarkitekter har i dialogen är dock oklart.

– Jag vet inte om arkitekterna är med på alla de mötena, säger Ericson.

Hon medger att en stadsarkitekt har en annan status i den kommunala hierarkin, som kan bidra till dessa värden prioriteras mer.

– Men titeln stadsarkitekt behöver inte i sig innebära att man har rätta kvaliteterna.

Lenita Ericson menar också att det finns en attityd att en stadsarkitekt kan innebära fördyringar av byggprojekten – i tider när byggandet redan i dag kostar mycket pengar.

– Det finns en polarisering. Dels finns de som menar att vacker arkitektur inte behöver bli dyrare, dels finns en byggbransch som tänker just så. Min personliga åsikt är att det går att förena.

I och med byggboomen – vore det inte extra viktigt med en stadsarkitekt nu?

– Ja... Eller så behövs flera människors kloka hjärnor i en mer sammanhållen process, förutsatt att den fungerar.

– Men visst, nu när det är hög byggtakt måste vi bevaka detta mera. En jätteviktig fråga att det som byggs blir långsiktigt bra. Och om bilden utåt är att vi saknar rätta kompetensen, då är det inte bra.

För övrigt välkomnar Lenita Ericson debatten om "Fuleå".

– Bra med experter och andra som tycker till om Luleås utformning. Umeå har haft ett spänstigare debattklimat som bidrar till utvecklingen där.

Vad tycker du själv om begreppet?

– Jag tycker hemskt mycket om Luleå, men precis som med en människokropp finns det vackra och mindre vackra delar... Man får se helheten.

Behöver Luleå skönhetsopereras?

– (Haha) Det där hör till en naturlig utveckling av staden. Vad är viktigt att bevara, vad är unikt? Jag tycker det är fränt att nya inslag växer fram i staden, som kanske först upplevs som udda men som Luleåborna senare tar till sina hjärtan. Skönheten sitter i betraktarens ögon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om