Lika vård i länet en svårknäckt nöt

Hjärtvård, stafettläkare och ambulansutryckningstider - det var frågor som stod i fokus när länets sjukvårdspolitiker mötte glesbygdspatienter.Politikerna var överens i en sak - hyrläkare är ett otyg.

MÖTTE PATIENTER. Länets sjukvårdspolitiker mötte på torsdagskvällen ett 100-tal glesbygdsbor om lika villkor inom vården, då främst hjärtsjukvård. Stefan Tornberg (C), Kenneth Backgård (NS), Agneta Granström (MP) och Kent Ögren (S).

MÖTTE PATIENTER. Länets sjukvårdspolitiker mötte på torsdagskvällen ett 100-tal glesbygdsbor om lika villkor inom vården, då främst hjärtsjukvård. Stefan Tornberg (C), Kenneth Backgård (NS), Agneta Granström (MP) och Kent Ögren (S).

Foto: Göran Ström

Luleå2013-02-23 06:00

Landstingsrådet Kent Ögren (S) fann det dock stundtals svårt att möta de frågor och synpunkter på vårdbrister som kom in till politikerpanelen från de runt etthundra medborgare, de flesta glesbygdsbor, som sökt sig till Kulturens hus på torsdag kväll.

- Vi borde haft folk från verksamheten här, klagade han.

Men både han och landstingsrådet Agneta Granström (MP) lovade att ta med de synpunkter de fått.

För arrangemanget stod Hjärt- och lungsjukas förening och orsaken var att Norrbottens läns landsting inte kan uppvisa särskilt smickrande siffror när det gäller rehabilitering av hjärtsjuka.

Näst sämst
Det visar sig att många aldrig blir inbjudna eller kallade till rehabverksamheten och att det finns kritik mot att den koncentreras till sjukhusen trots att vårdcentralerna skulle klara det lika bra.

Socialstyrelsens jämförelser visar att endast 14 procent genomgår full rehab vilket är den nästa sämsta siffran i riket. Politikerna kunde inte förklara varför folk inte blev inbjudna men hon förklarade att hjärtrehabilitering bedrivs av team och då krävs det patienterna är så många att de bildar en grupp. Och då är man för få i glesbygd.

Siffrorna visar att det spelar roll var du bor för dina chanser att överleva en hjärtinfarkt och det närmaste året efter. En annan orsak är bristande primärvård och norrbottningarna tillhör dem som har lägst förtroende för sina vårdcentraler.

Här var politikerna rörande överens om att det beror på läkarbristen och på den hyrläkarstafett som den medför.

- Pengarna är inte problemet men vi klarar inte att bryta hyrläkarproblematiken ensamma, sa Ögren.

- Vi måste kunna schemalägga läkarna som all annan vårdpersonal, sa Kenneth Backgård (NS).

Älvsbyn snabbast
Utryckningstiderna för ambulanser var för det mesta goda och kompletterades med avtal med Västerbotten och Finland samt ambulanshelikoptrar. Allt för att få hjärtpatienter till PCI-verksamheten i Sunderbyn inom 90 minuter, en gräns för ett lyckat vårdresultat.

Snabbast hjälp får man Älvsbyn (10,7 minuter i snitt) medan det tar 32,7 minuter för en ambulans att nå den sjuke i Pajala, detta sedan föraren fått sin körorder. "Oacceptabelt", tycket Hjärt- och lungsjukas förening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om