Det visar Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjandes (NTF) årliga undersökning om bältesanvändning, som bygger på över 350 000 observationer.
Där kan man bland annat se att nästan var fjärde bilförare som 2017 omkom i trafiken saknar bilbälte. Snittet i riket ligger på 95 procents bältesanvändning. Skillnader syns mellan män och kvinnor och mellan stad och landsbygd.
– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. På vissa håll saknar mer än var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre. Vi skulle behöva jobba mycket mer riktat och lokalt med attityd -och beteendepåverkande insatser mot i första hand manliga förare för att jämna ut sifforna, säger Marie Nordén, generalsekreterare i NTF.
98 procent av kvinnorna använder bälte jämfört med 94 procent av männen. I Halland och Stockholms län är bilförarna notoriska när det gäller bilbälte. Bältesanvändingen ligger på 99 respektive 98 procent.
Norrbotten parkerar i botten av statistiken. 89 procent av norrbottningarna använder bälte och det är bara Jämtlands län som är sämre, 87 procent.
Bland kommunerna är skillnaderna stora. Bodensarna toppar med 99 procent medan Överkalix är sämst med 70 procent.
Här är bältesanvändingen, stad för stad (siffror i procent): Arjeplog 77, Arvidsjaur 87, Boden 99, Gällivare 90, Haparanda 85, Jokkmokk 88, Kalix 84, Kiruna 97, Luleå 90, Pajala 72, Piteå 93, Älvsbyn 100, Överkalix 70, Övertorneå 89.