LKAB får sota för sotet

Boende som störts av LKAB:s gamla malmhamn i Luleå vann igår mot bolaget i Miljödomstolen.
De boende får ersättning.
- Det var ett himla sot här, säger Odal Sjögren, på Kantgatan.

LULEÅ2007-03-01 06:00
Hur stor ersättningen blir slås inte fast i domen.
- Nej, det vet vi inte. Det här är en dom som fastställer rätten till ersättning och i nästa steg följer förhandlingar om beloppen, säger de boendes advokat Staffan Michelsson.
Miljödomstolen klargör däremot vad LKAB ska betala för de boendes rättegångskostnader. De över 20 bostadsrättsinnehavarna får vardera 28.267 kronor, eller tillsammans nästan 622.000 kronor, för sina utlägg. Bolaget får även stå för sina egna kostnader i målet.

Fler än Luleåbor
Processen tilldrar sig intresse från flera håll. Husägare i Malmberget, trängda av gruvdrift och damm, följer utfallet.
Det gäller ersättning för en industris påverkan på omgivningen. Tidigare drevs en annan process där domstol 1999 konstaterade att ägare av villor och flerbostadshus på Lövskatan i Luleå hade rätt till ersättning för störningar från LKAB:s gamla malmhamn. Den kvarstående frågan var även då hur mycket de skulle få. Det slutade med förlikning 2002.
Det finns boende som deltar i den nya processen som tycker att de som accepterade förlikningen sålde sig till tystnad.

Medfört hälsorisker
I den nu aktuella processen stämdes LKAB för att gamla malmhamnen sommaren 1992 till sommaren 1997 orsakat nedsmutning hos bostadsrättsinnehavare. Bolaget ska ha smutsat ner bostäderna, bilar samt annan egendom och det medförde även hälsorisker, ökat underhåll samt minskat värde på bostäder.
- Det var värst för dem som hade barn, de ville inte vara ute, säger Harriet Sjögren.
- Du kunde inte gå ut på balkongen och fick hela tiden hålla på och torka kring fönstren. Hade du en duk kring vädringsluckan blev den smutsig direkt. Jag tror att de som bor här är nöjda över domen. Vi hör inte själva till dem som hållit i det här, säger maken Odal Sjögren.
De som stämt bolaget är boende inom bostadsrättsföreningen Gillet, dit paret tillhör. De boende menar att det här är en helt fristående process, utan koppling till den gamla förlikningen.
LKAB hävdar däremot att de som klagar får vända sig till sin bostadsrättsförening. Den har ju delvis fått ersättning för samma skador som de boende nu begär ersättning för, resonerade LKAB.

Beffriar inte från ansvar
"Under förutsättning att föreningen utfört det ökade underhåll till de förhöjda kostnader som ersättningen avsett att täcka kan situationen för bostadsrättshavarna inte rimligen ha varit sådan att ytterligare skadeståndsskyldighet till dessa kan föreligga", skrev LKAB till Miljödomstolen.
De som bor i bostäderna hävdar att det inte utgetts ersättning för intrånget hos dem personligen, som boende.
Och Miljödomstolen konstaterar alltså att de har rätt till ersättning.
- Att utge bostadsrättsföreningen ersättning befriar inte LKAB från ansvar mot de som bor i bostäderna, resonerar Miljödomstolen.
Domen går att överklaga.
Läs också
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&amp;ArticleID=1450492&amp;ArticleOutputTemplateID=125&amp;ArticleStateID=2">Allt fler för stämning av LKAB</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om