Lockar med lön för att testa tandvårdsyrken • "Skriande behov"

Tio utvalda personer får göra praktik inom folktandvården – med månadslön.
Ett skriande behov av tandvårdspersonal i Luleå och Norrbotten är bakgrunden.
– Det är ett yrke där man känner trygghet, och man jobbar med människor. Det är värdefullt, säger Shirin Abedini, 33, tandsköterska i Luleå som rekommenderar yrket. 

Tandsköterskorna Parvin Rezai och Shirin Abedini i Luleå rekommenderar sitt yrke. "Det finns många fördelar", säger Parvin.

Tandsköterskorna Parvin Rezai och Shirin Abedini i Luleå rekommenderar sitt yrke. "Det finns många fördelar", säger Parvin.

Foto: Jessica Rosengren

Luleå2025-04-05 05:00

Nyheten i korthet

  • Folktandvården i Luleå och Norrbotten lanserar ett lärlingsprogram för att möta det stora behovet av tandvårdspersonal. Programmet erbjuder tio utvalda personer att göra praktik med en månadslön på 17 500 kronor.
  • Lärlingsprogrammet startar till hösten och riktar sig främst till unga vuxna. Kravet är att deltagarna ska vara minst 18 år och ha fullständiga gymnasiebetyg.
  • Tandvårdschefen Maria Pettersson hoppas att programmet kommer att locka fler att utbilda sig inom tandvårdsyrken. Hon menar att konkurrens från privata vårdgivare och urbanisering är några av utmaningarna för att rekrytera personal.

Just nu behövs det, i runda slängar drygt 30 tandläkare, 30 tandhygienister och runt 60 tandsköterskor i folktandvården runtom i Norrbottens län.

– Behovet är stort. Jättestort. På de flesta ställen behöver vi anställa i alla kategorier, säger Maria Pettersson, tandvårdschef på Region Norrbotten.

Från och med hösten startar ett lärlingsprogram på sex månader inom folktandvården. Det riktar sig främst till unga vuxna och har tio platser, däribland i Luleå.

Månadslönen ligger på 17 500 kronor. Kraven är att personen ska vara 18 år och gått ut gymnasiet med fullständiga betyg. Därefter blir det intervjuer som avgör.

undefined
Vill väcka ungas intresse för tandvårdsyrken. "Vi har världens bästa jobb där vi verkligen kan göra skillnad. Vi träffar patienter i alla åldrar och kan kombinera våra teoretiska kunskaper i ett praktiskt yrke", säger tandvårdschefen Maria Pettersson, som själv är tandläkare i grunden.

Maria Petterssons förhoppning är att deltagare som får följa tandvårdspersonal på nära håll väljer att utbilda sig inom något av yrkena.

– Det är en långsiktig satsning. Vi vill visa upp hur fint det är att jobba i folktandvården. Vi kan verkligen göra skillnad. Det är viktigt hur vi mår i munnen, även för övriga hälsan, säger hon.

Varför tror du att det är så svårt att få folk att söka jobb hos er?

– Vi har stor konkurrens från privata vårdgivare. Det är anställningsvillkoren som gör det, skulle jag säga. Sedan är det utmaningarna med urbaniseringen, många unga väljer i dag att söka sig till våra större städer. Det är en komplex fråga där det måste till förändringar i tandvårdssystemet på nationell nivå, säger Maria Pettersson.

Idén till lärlingsprogrammet kommer från andra regioner som testat konceptet. 

– De har sett att det haft en bra effekt. Så vi började snickra på en egen variant. Vi ska prova med en första omgång, sedan får vi utvärdera.

Vad får en lärling göra?

– Vi får testa oss framåt. I början får de hänga med medarbetare i våra olika yrken i vardagen och se vad det innebär. Men sedan allteftersom göra arbetsuppgifter som inte kräver en viss utbildning. Först under handledning, och sedan mer självständigt. 

undefined
Fasta arbetstider och många möten med människor är två fördelar med yrket som tandsköterska framhåller Parvin Rezai och Shirin Abedini.

Tandsköterskorna Shirin Abedini, 33, och Parvin Rezai, 28, jobbar på folktandvården i Luleå. En tandsköterska assisterar tandläkaren, bland annat med att förbereda instrument och prata med patienter.

Båda två rekommenderar yrket. Att få hjälpa människor att ha bra tänder och slippa smärta är motiverande.

Det är en fördel om man är social, menar Shirin.

– Man ska ta hand om människor som kommer hit. Ibland blir man sen med någon patient, och då kan det vara svårt att förklara för nästa patient varför. Vi ska vara omtänksamma, hjälpsamma och tålmodiga kan man säga, säger Shirin Abedini.

– Jag rekommenderar det här jobbet. Det finns många fördelar att jobba inom tandvård. Arbetstiderna, och att man får träffa många patienter, säger Parvin Rezai.

undefined
Behovet av tandvårdspersonal är stort i Luleå, och Norrbotten.

Hon jobbade tidigare inom handels, där det blev kvälls- och helgarbete. Så är det inte inom tandvården.

– Det är en fördel att det är fast schema, och dagtid, säger Parvin Rezai.

– Man känner sig trygg när man jobbar som tandsköterska. Särskilt inom folktandvården. Man har kollektivavtal, och tillsvidareanställning. Det är jättebra, säger Shirin Abedini.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!