LTU ovilligt hjälpa inlandet

Universitetet är inte tillräckligt intresserat av samarbete utanför universitetsområdet. Det drabbar speciellt småföretag i inlandet. Det konstaterar landstingets regionala beredning. Och det finns mer kritik.
? Luleå är inte den tillväxtmotor som näringslivet efterfrågar.
Debatt: Struntar Luleå i inlandet?

LULEÅ2005-12-02 06:30
Länets företagare är besvikna både på Luleå tekniska universitet och på Luleå kommun. Det framgår av den rapport som landstingets regionala beredning presenterade på landstingsfullmäktige på torsdagen.<BR> ? Företagarna anser att universitetet inte har den roll som det borde ha när det gäller regional utveckling. Dessutom anser man att Luleå inte är den tillväxtmotor som efterfrågas av hela länet. Man ser den frågan som mycket viktig, sade Lennart Thörnlund som är ordförande i beredningen.<BR><BR><STRONG>Ensidigt fokus</STRONG><BR>Kritiken mot universitetet är ext-ra hård. Beredningens rapport i frågan redovisades av moderaten Bo Hultin.<BR> ? Universitetet säger att man arbetar för att etablera kontakt med länets näringsliv men kanske har man ett alltför ensidigt fokus på de stora företagen. Många företagare efterlyser ett aktivare och mer synligt universitet. Uppfattningen är att universitetet inte visar tillräckligt intresse av att samarbeta utanför campusområdet. <BR> ? Problemet är extra stort för företag som befinner sig i Norrbottens inland. <BR><BR><STRONG>Framgångsrikt exempel</STRONG><BR>Bo Hultin sade att kritiken kommer både från småföretag och medelstora företag. Samtidigt kom Hultin med ett par exempel på vad universitetet skulle kunna göra. I det sammanhanget talade han om Naturbruksgymnasiet i Kalix som är framgångsrikt. 90 procent av studenterna får fast arbete i Norrbotten. <BR>Hultin sade att skolan har samarbete med Skottland, Frankrike, Tyskland och Kanada. <BR> ? Någon kontakt borde etableras från Luleå tekniska universitet mot utveckling av vår skogsnäring som sysselsätter 4.000 personer i länet.<BR>Bo Hultin och beredningen förmedlade också stark kritik mot universitetet från testföretagen i Arjeplog och Arvidsjaur. <BR> ? Företrädarna anser att universitetet inte ställer upp för testföretagen, de anser att det är mycket lättare att samarbeta med Umeå universitet. Den kritiken håller också prorektorn med om. <BR><BR><STRONG>Politisk enighet</STRONG><BR>Den kritik som beredningen har är extra hård eftersom det råder total politisk enighet om den. Det gäller också synen på det som beredningen kallar ? komplicerade regelverk och hopplös byråkrati? som motverkar utvecklingen av länet. Enligt företagarna ger politiker löften men projekten fördröjs av tjänstemän.<BR>Vänsterpartisten Ove Haarala spädde på kritiken:<BR> ? Det är hård kritik mot Almi från alla företag. De anser att Almi är inriktat på konsultverksamhet och har priser som nyföretagare inte har råd med. Dessutom har Almi sin verksamhet 35 mil från verkligheten.<BR>Kristdemokraten Lars Wikström efterlyste en politik som gör Norrbotten rundare. Och folkpartisten Jens Sundström vill att landstinget tillåter entreprenader i vården. Han anser att det inte bara kan öka effektiviteten utan också skapa fler arbetstillfällen.
LÄS MER
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1041160&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2"><STRONG>Läs mer: "Jag vill inte påstå att de tänker fel" </STRONG>Norrbottens-Kuriren dfen 2 december 2005</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om