Otaliga Àr de gillande synonymerna för ljus - glad, hoppfull, harmonisk, lycklig samt till och med klarhet och upplysning.
Motsatsen mörker har det tyngre rent PR-mÀssigt dÄ det förknippas med begrepp som okunnighet, barbari och hopplöshet.
I vÄr vÀrld svÀnger Äret mellan ljus och mörker - vi lever i extrema förhÄllanden vilket Arne Lowden, docent pÄ stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, vittnar om. Skillnaden mellan oss och omrÄden med mer stadiga ljusförhÄllanden Àr stor.
- Oh ja. Ta till exempel den störning vi kallar sÀsongsbetingad depression, den drabbar mellan 4 och 14 procent av befolkningen hÀr och dÄ talar vi om de som behöver behandling. Den störningen förekommer inte alls vid ekvatorn, sÀger Lowden.
DÀr Àr det ju alltid tolv timmar ljus och tolv timmar mörker, Äret om. Och det Àr de förhÄllandena vi mÀnniskor Àr anpassade till. Brist pÄ ljus gör oss nedstÀmda och sommarens överskott stör vÄr dygnsrytm och sömn.
- Ljuset pÄverkar vÄrt humör och allmÀnna vÀlbefinnande. Vi fÄr mer problem pÄ vintern, fler fÄr depressioner, sÀger Arne Lowden.
De flesta klarar det
Vi nordbor lÀr fÄ leva med detta, vi utgör ingen egen gren av mÀnskligheten som klarar kasten mellan ljusa och mörka tider bÀttre Àn andra.
- Vi har ju inte levt hÀr uppe sÄ lÀnge, genetiskt sett. Men vi Àr anpassningsbara och de flesta klarar det. Det kan ju tÀnkas att de andra redan har flyttat, sÀger Lowen.
Men det finns det som lindrar. Det naturliga ljuset Àr överlÀgset men nÀr sviker finns det artificiellt att tillgÄ. Arne Lowen rÄder oss att:
FÄ rÀtt ljus (blÄtt ljus typ ljusterapilampor), att dosen Àr tillrÀcklig (en solresa Àr alltid rÀtt) i styrka och tid samt att tÀnka pÄ vilken tid pÄ dygnet vi lapar ljus.
- Ăr man morgontrött ska man stiga upp tidigt och ta vara pĂ„ ljuset dĂ„. Man kan ta en tupplur senare pĂ„ dagen, sĂ€ger han.
En tröst för oss norrbottningar Àr att det inte Àr bÀttre i södra Sverige. Mörka Norrland finns inte.
- Nej, det Àr en myt - det Àr inte stor skillnad pÄ ljusinstrÄlningen i Norrbotten och i SkÄne. Och snön har stor betydelse, den dubblerar ljuset, sÀger Lowden.
Vintertid
PÄ söndag blir det vintertid, eller normaltid för det Àr vÄr rÀtta tid. Det ljusnar lite för den morgonpigge men i gengÀld kommer skymningen att falla förfÀrande fort.
Ett djupt andetag anbefalls och sÄ ses vi i april.
För som det sjungs i visan - "det Àr mörkt nu, men det blir ljusare igen".
Visst, det Àr banalt. Men sant.