Lugnande besked om vattnet i Lulnäset

LuleåNu är analyserna av blodproverna som tagits på de boende i Lulnäset klara. Svaren visar att det inte finns risk för framtida hälsobesvär.

Hämtar vatten. Nu får de boende hämtar sitt dricksvatten från tankar som kommunen ställt ut.

Hämtar vatten. Nu får de boende hämtar sitt dricksvatten från tankar som kommunen ställt ut.

Foto: Per Lundström

Luleå2016-03-03 21:30

I slutet av augusti förra året gick Försvarsmakten ut och uppmanade de cirka 80 sommarstugeägarna, varav cirka 15 är permanentboende, i Lulnäsudden att inte dricka av vattnet från den gemensamma vattentäkten. Även de som har egna brunnar uppmanades att inte dricka vattnet.

Prover som hade tagits under våren visade nämligen på att vattnet innehöll höga halter av perfluorerande ämnen (PFAS). Ämnena har troligen kommit i vattnet från skumsläckningsmedel som använts vid övningar vid flygfältet.

Enligt Livsmedelsverket riktlinjer bör man vidta åtgärder om halterna av skadliga ämnen i vattnet överstiger 90 nanogram per liter. Är halterna över 900 nanogram ska man inte dricka vattnet. Högsta uppmätta halterna i Lulnäset visade på 2 246 nanogram per liter. Dessutom låg ett tiotal prover låg över nivån då man inte ska dricka vattnet.

Miljömedicinska enheten vid Umeå universitet har under vintern tagit tagit blodprover på 20 personer - nio män, åtta kvinnor och tre barn. Hälften med stor exponering och hälften med liten exponering.

På torsdagskvällen hade Lulnäsets vattenförening kallat medlemmarna till ett möte i bygdegården i Kallax där forskarna redovisade resultaten. Mötet var bara öppet för föreningens medlemmar.

– Även om man inte går in på analyserna av de enskilda människorna blodprover, så är resultaten en personlig sak, förklarar Thomas Lindholm, ordförande Lulnäsets vattenförening.

Var och en av de som lämnat blod för analys fick redan för någon vecka sedan reda resultatet av just deras prover.

– Resultaten visar på förhöjda värden. Högre halter för de som utsatts för stor exponering och lägre för de som utsatts för lägre exponering, berättar Thomas Lindholm.

Vidare visar resultaten på ett klart samband mellan den halt som finns i vattnet och den halt som finns i blodet hos de i Lulnäset. Värden ligger dock på lägre nivåer än för de prover som tagits för de som utsatts för samma ämnen i Kallinge, i Blekinge. Värdena ligger dock över riksgenomsnittet.

– Men man bedömde att det inte finns någon risk för akuta eller framtida långvariga hälsoeffekter för oss. Inte heller ser de något behov av att undersöka fler personer och det känns givetvis bra, säger han .

Även om resultaten var lugnande, så fanns det en viss oro bland mötesdeltagarna.

– Det fanns de som tyckte att man borde testat alla barn i området, berättar han.

Nyligen beslutade kommunen att dra kommunal vatten till Lulnäset. Ett beslut som Thomas Lindholm är glad över.

– Kommunen kunde inte komma undan på något annat sätt. Men vi ligger utanför området, så man måste ju ändå säga att de visat en god gest, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om